21 Eylül 2024
Uydu

Ülkemizde yürütülen millî ve yerli uydu çalışmalarında üniversiteleri teşvik etmek ve insan kaynağını genişletmek amacıyla düzenlenen Türksat Model Uydu Yarışması’nın dokuzuncusu Aksaray Hisar Roket Atış Alanı'nda gerçekleştirildi.

Yarışmada bu yıl ilk 3’e giren Bülent Ecevit Üniversitesi B-Dispate, ODTÜ METU Caelum ve Azerbaycan Mıllı Avıasıya Akademıyası Orıon takımlarının sıralaması, 2-6 Ekim 2024 tarihleri arasında Adana’da gerçekleştirilecek Teknofest’te açıklanacak. Yarışmada ilk kez verilen “En İyi Takım Ruhu” ödülüne ise Uludağ Üniversitesi’nden Merih Space layık görüldü.

Türksat ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı iş birliğiyle gerçekleşen yarışmanın final etabında Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Yüksek, Türksat Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Kolcu, Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Türksat Hukuk Müşaviri Mehmet Çerikci, Türksat Genel Müdür Yardımcıları Dr. Selman Demirel ve Ahmet Savaş yerlerini aldılar.

167 takım arasından seçilen, dördü yabancı 15 takımın finale kaldığı yarışmada model uydular roketlerle fırlatıldı. Fırlatma sonrası birçok görevi yerine getiren model uydular, bu yıl yeni görevler üstlendi.  Yarışmacıların görevleri arasında model uyduların taşıyıcıdan ayrılma ve uydunun görüntü aktarımı da yer aldı. Ayrıca model uyduların inişi sırasında 8 sensörden alınan telemetri verileri ile görüntü verisi anlık yer istasyonuna aktarıldı. Bu verilerin komuta kontrol bilgisayar ara yüzünde grafiksel görselleştirmesi de yapıldı.

Üniversite öğrencilerinin ilgisinin her sene katlanarak arttığı Türksat Model Uydu Yarışması, bu yıl da kıyasıya bir rekabete ve büyük bir heyecana sahne oldu. 9. Türksat Model Uydu Yarışması, Türksat Tanıtım ve Türksat Youtube kanallarından takipçilerine canlı olarak ulaştırıldı.


Yüksek: “İnsan Kaynağına Yatırım Yapıyoruz”

Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Yüksek, Model Uydu Yarışması’nın bir uydu projesini tüm yönleriyle içeren bir yarışma olduğunu söyledi. Bu tip teknolojilerin bir ülkenin bağımsızlığı ve kendini koruyabilmesi için kritik olduğunu vurgulayan Yüksek, "Biz burada aslında bir insan kaynağına yatırım yapıyoruz. Tüm uydu özelliklerinin ve fonksiyonlarının yaşatıldığı bir süreç bu. Bizim burada beklentimiz bu süreçlerin desteklenmesi. Esas amacımız, bizim 'uzay vatan' dediğimiz yapımızı, Türksat olarak bağımsızlığımızın teminatı olarak stratejik yatırımlarla korumak, milli olmasını sürdürmek, geliştirmek. Bu çerçevede gençlerimizi bu alana sevk ediyoruz. Buradaki sıradan, basit bir yarışma değil. Ülkelerin geleceklerini teminat altına alma noktasında kararlılıklarını ve heveslerini gösteren bir yarışma. Uzay bizim için bağımsızlığımızın bir kalkanı, biz burada herkesten önde olmalıyız." diye konuştu.

Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok ise yarışma döneminin yılın en heyecanlı dönemlerinden olduğunu belirterek, “Her sene burada genç arkadaşlarımızın takımlarının başarısını izlemek için bulunuyoruz. Her yıl çok başarılı bir program oluyor. 15 takımın 4’ü yabancı takım. Önümüzdeki yıl bu sayıyı artırmak istiyoruz.” dedi. Model uydu yarışması’nın Teknofest kapsamında uluslararası bir yarışmaya döndüğünü ifade eden Ertok, Türkiye’nin bölgenin model uydu yarışması merkezi olması gerektiğinin altını çizdi.