Türksat A.Ş. Genel Müdürü Cenk Şen, e-Devlet Kapısı üzerinden 275 ayrı kamu kurumuna ait 1641 hizmetin sunulduğunu belirtti.
19 Ekim 2016 tarihinde TED Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “Kamu Açık Kaynak Konferansı KAK’16”’ya Tübitak Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şuayip Birinci, Türksat Genel Müdürü Cenk Şen ve Havelsan Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay katıldı.
Konferanstaki konuşmasında açık kaynak kodlu yazılımların önemine değinen Şen, “Ülke menfaatlerimizi gözeterek, marka bağımsız, mümkün olduğunca açık kaynak kod kullandığımız çözümleri hayata geçirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
e-Devlet Kapısı oluşturulmasında kullanılan yazılımlar, işletim sistemleri ve yönetim araçlarında açık kaynak koda sahip ürünlerden oluştuğunu belirten Şen konuşmasına şu şekilde devam etti:
“e-Devlet Kapısı’nı, kuruluşundan kaynaklanan prensip gereği, açık kaynak kod kullandığımız bir platformda geliştirmeye çalışıyoruz. Linux tabanlı işletim sistemleri, açık kaynak koda sahip web sunucuları ile veri tabanı olarak açık kaynak kod yazılımı kullanıyoruz. Yazılımlarımızı geliştirirken de açık kaynak kütüphane ve yazılımlar tercih ediyoruz. Ayrıca, e-Devlet Kapısı’nı geliştirirken ihtiyaç duyduğumuz bazı yazılımları açık kaynak kod olarak da internet ortamında sunuyoruz.”
Hâlihazırda 275 ayrı kamu kurumuna ait 1641 adet kamu hizmetinin e-Devlet Kapısı’ndan sunulduğunu hatırlatan Şen, “İfade ettiğim rakamsal büyüklükler, açık kaynak kodun performansı ve sürdürülebilirliği hakkında hepimize güven veren değerler olarak ortaya çıkıyor” dedi.
Şen, pek çok işlemi mobil cihazlar üzerinden, özellikle de cep telefonlarımızdan yaptığımız bir çağda yaşadığımıza dikkat çekerek, “Bu nedenle, kamu hizmetlerini yalnızca www.türkiye.gov.tr üzerinden değil, e-Devlet mobil uygulaması üzerinden de sunuyoruz. e-Devlet mobil uygulamamızla Google’ın Best of 2015 koleksiyonuna seçildik” dedi.
Konuşmasında e-KKTC projesine de değinen Şen, “e-Devlet Kapısı projesinin bir benzeri olan, aynı zamanda bütün bir ülkenin e-dönüşümünü sağlayacak olan e-KKTC projesini de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde hayata geçiriyoruz. Tüm KKTC kamu kurumlarının bilişim altyapısının ve programlarının ortak bir mimari ile hayata geçirildiği söz konusu proje, Dünya ölçeğinde örnek bir proje olacak” diye konuştu.
Şen, BELGENET’in elektronik belge yönetim sistemleri arasında lider ürün hâline geldiğini vurgulayarak şu şekilde konuştu;
“Tamamı şirketimiz kaynaklarıyla geliştirilen BELGENET™, bugün standartlara tam uyumlu profesyonel bir ürün olarak 30’a yakın kurumda kullanılıyor. BELGENET ürünümüzde de mümkün olduğunca marka bağımsız, açık kaynak kodlu çözümlerin kullanılması için gayret gösteriyoruz. Kurumlarda özellikle veri tabanı yönetim sistemi olarak açık kaynak kodlu PostgreSQL yaygınlaştırılmasını destekliyoruz.”
DosyaTürksat’ın bir diğer açık kaynak kod temelli ürün olduğunu belirten Şen, “DosyaTürksat güvenli bir şekilde bulut depolama, dosya senkronizasyon ve paylaşma hizmetlerinin gerçekleştirilebileceği bir altyapı sunmaktadır. Kullanıcılar bulut altyapısını kullanarak, kişisel dosyaların saklanması, paylaşılması ve senkronizasyonu gibi işleri yürütebilecektir” dedi.
Savaş: “e-Devlet Kapısı’nda uçtan uca açık kaynak kod kullanıyoruz”
Türksat A.Ş. Yazılım Geliştirme Direktörü Ahmet Savaş, konferansta yaptığı “e-Devlet Kapısında Açık Kaynak Kullanımı” adlı sunumunda e-Devlet Kapısı’nı geliştirirken ve işletirken uçtan uca açık kaynak kodlu yazılımlar kullanıldığını ifade etti. Açık kaynak kodlu yazılımlar hakkında ücretsiz algısının yanlışlığına dikkat çeken Savaş, açık kaynak kullanımında yetişmiş insan kaynağı olması ve bu insan kaynağının yetiştirilmesi için yatırım yapılması gerektiğini belirtti. Savaş, ayrıca açık kaynak kodlu yazılımların en az lisanslı ürünler kadar yetenekli ve performanslı olduğuna da vurgu yaptı.
Savaş, Türksat’ın 10 yıldır açık kaynak kodlu yazılımlar kullanarak yazılım geliştirme yaptığını belirterek, “Kamunun bu konuda daha cesaretli olmasını ve taşın altına elini sokmasını bekliyoruz. Özellikle bilgi işlem yöneticilerimizin bu konuda çalışma yapması gerekiyor. Türksat olarak bugüne kadar açık kaynak kodlu yazılımların gelişimi ve yaygınlaşması için desteklerde bulunduk. Bundan sonra da elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz” dedi.