10 Aralık 2024
Genel

Türksat Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen Kriz İletişimi Çalıştayı’na katıldı. 
Moderatörlüğünü İletişim Başkanlığı Tercüme Dairesi Başkanı Olga Şanlı Gerger’in yaptığı “Kriz İletişiminde Yapay Zekâ: Riskler, Fırsatlar ve Gelecek Öngörüleri” konulu panelde, Türksat Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Yayman ve AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar birer konuşma gerçekleştirdiler. 
Yapay zekânın gerçek anlamda uygulandığı bir dönem yaşandığını söyleyen Genel Müdür Atalay, “Yüz milyarlarca bağlantılı nesne var. Trilyonlarca da algılayıcı bulunuyor. Verileri iletmek ve insanların iletişimini sağlamak üzere iletişim teknolojileri gelişiyor. 5G teknolojisinin arifesindeyiz. İnşallah önümüzdeki sene sonuna doğru 5G’yi kullanacağız.” dedi. 


“Covid19 Dijitalleşmeyi Hızlandırdı”


Yazılımları insanların değil robotların yaptığı bir döneme geldiğimizin altını çizen Atalay, “Yapay zekâ o kadar ilerledi ki artık kod yazabiliyor. Covid19 süreci dijitalleşme sürecini 10 yıl öne çekti. İnsanlarla bilgisayarların doğrudan iletişim kurmaları için öngörülen tarih, 2045’li yıllar iken artık 2035’lerde makinenin tuşlarına basmadan beynimizle direkt irtibat kuracak hâle geleceğiz. Bu, yapay zekâ ve buna benzer uygulamalar ile mümkün olacak. Artık işlerimizi yaparken felaket durumunda, sahada, selde, depremde robotlarla yapacağız pek çok şeyi. Robotların tek başına çalışabildiği ortamlar olabileceği gibi insanlarla robotların birlikte çalışabileceği pek çok iş olacak.” diye konuştu. 
Bilgisayarların işlem yapabilme gücünün ekonomik güç, siyasal güç ve savaşma gücünden daha önemli hâle geldiğine dikkati çeken Atalay, “Yapay zekâ iyiden iyiye kendini gösteriyor. İşlenecek veri o kadar hızla artıyor ki bunu saklamak, iletmek ve işlemek ayrı ayrı sorun oluyor.” diyerek sözlerini bitirdi.