08 Ocak 2021
Genel
Uydu

Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Yüksek, Türksat 5A haberleşme uydusunun fırlatılması ile ilgili en önemli kazanımın 31 derecedeki yörünge haklarımızın garanti altına alınması olduğu söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı öncülüğünde düzenlenen “Uydu Teknolojileri Haftası” etkinlikleri kapsamında “Türkiye’nin Uzaydaki Evi: Uydularımız” adlı oturumda konuşan Yüksek, Türksat 5A haberleşme uydusunun yeni nesil bir uydu olduğunu belirterek,  “Türksat 5A elektrikli itki sistemi bazlı bir uydu. Daha önceki uydularımızda kullanılan kimyasal itki gücü ile yörüngeye ulaşma sisteminden böyle bir itki sistemine geçmenin getirileri var. Elektrikli itki sistemi uydulara, kimyasal itki sistemi kullanılan uydulara göre önemli ölçüde kütle avantajı getiriyor. Elektrikli itki sistemine sahip uydularda kimyasal yakıt yerine daha fazla haberleşme sistemi uyduya yerleştirilerek daha yüksek kapasiteli uydu haberleşmesi elde edebiliyoruz.” dedi.  

Türksat’ın dünyada önemli bir yere sahip, bilinirliği ve marka değeri çok yüksek bir kurum olduğunun altını çizen Yüksek, Türksat 5A uydusunun fırlatmadan sonra yaklaşık 140-145 gün sonra yörüngesindeki yerini alacağını belirtti.

Türksat 5A haberleşme uydusu ile etki alanımızın artığını belirten Yüksek, “10 kW gücüne sahip olan Türksat 5A Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz’i kapsayan bir coğrafyada TV yayıncılığı ve veri haberleşmesi hizmetleri sunacak.” dedi.

İnternetin ulaşamadığı noktalarda tek alternatifin uydular olduğunu belirten Yüksek, “Daha önce yapılan uydularımızda kanallara yer bulamazken şimdi hem kapasite artışımız hem de internet anlamında stratejik yenilenmeler gerçekleştiriyoruz. Uydu teknolojileri esas itici gücü alternatifsiz olunduğu noktalarda ortaya çıkıyor.” dedi.

Uydu ve uzay alanındaki insan kaynağını eksikliğine dikkat çeken Yüksek, “Teknofest kapsamında gerçekleştirilen son Türksat Model Uydu Yarışması’na katılım sağlayan öğrenci sayımız 900 idi. Bu sayı çok önemli. Burada 900 öğrenci model uydu yapmak üzere girişimde bulunmuş. Bu istek arzu önemli.” dedi.  

Uydu iletişimi gibi belli alanlarda ana derslere dair dijital içerikleri üretme noktasında bir çalışma başlatmayı hedeflediklerini belirten Yüksek sözlerine şöyle konuştu:

Türksat çalışanlarımız çok büyük bir tecrübeye sahip. Bir kısmı Fransa’da bir kısmı Japonya’da çalıştı. Bu kazanımları biz kalıcı hale getirmek konusunda dijital ürünler, dijital kurslar yapma noktasında 7 adet kurs hayata geçiriyoruz. Bu ekosistemi inşa etmek için geliştirdiğimiz kursları İngilizce ve Arapça başta olmak üzere farklı dillerde üreteceğiz. Amacımız önce kendi ekosistemimize inşa etmek.