Türksat A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, Türksat 6A haberleşme uydusunun yurtiçinde üretilen ilk iletişim uydusu olacağını söyledi.
Prof. Dr. Gül, Via Satellite dergisiyle yaptığı mülakatta, Türksat 6A haberleşme uydusunun Türksat'ın katılımıyla Tübitak Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY), Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI), Aselsan ve CTech işbirliğiyle üretileceğini belirtti. Prof. Dr. Gül, bu konuda şunları söyledi:
“Programın mali bütçesi 546 milyon TL ve bütçe Türksat, Türkiye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (UDHB), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından paylaşılıyor. Uyduda ticari iletişimler için 16 Ku-Bantlı cevaplayıcı ile askeri iletişimler için iki X-Bantlı cevaplayıcı bulunacak. Türksat 6A, tüm Türkiye, Asya ve Avrupa’yı kapsayacak olan 42 derece Doğu orbital slotunda faaliyet gösterecek.”
“Türksat 4A yüzde 97 doluluk oranına kavuştu”
Türksat 4A haberleşme uydusunun 2014 yılı Şubat ayında fırlatıldığını hatırlatan Prof. Dr. Gül, “Türksat 4A, 42 derece Doğu kapasitemizi artırdı. Uydu gelirimiz 2014 yılında 250 milyon TL’ye ulaştı. Gelirin yüzde 84’ünü TV yayınları oluştururken, yüzde 16’sını ise VSAT veri iletişimi sağlıyor” dedi.
Prof. Dr. Gül, Türksat 4A haberleşme uydusunun yüzde 97 doluluk oranına kavuştuğunun altını çizerek, şöyle konuştu:
“Yüzde 97 dolum oranına ulaşarak sürekli bir büyüme elde ettik. Özenli bir pazarlama çalışması ile uydumuz Türksat 4A, daha operasyonuna başlamadan neredeyse tüm kapasitesini satmış oldu. Müşterilerimizi yavaş yavaş Türksat 2A’dan Türksat 4A’ya aktardık. Türksat 4B uydusu ise fırlatılmaya hazır ve Proton roketini bekliyor.”
Türksat’ın Türkiye yayıncılık piyasasında büyüme açısından lider konumda olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gül konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Yüzde 97 dolum oranı ile beklentilerimizi karşılayan Türksat 4A’nın dolum oranı, piyasa standartlarından oldukça yüksek. Türksat 4B’nin de pazarda veri iletişimi konusunda potansiyeli var. Biz de bu alanda büyümeyi hedefliyoruz. Ka-Bant kapasitesinin, bölgede veri aktarımını kolaylaştırarak, piyasa için bir büyüme yönlendiricisi olarak hizmet vereceğine inanıyoruz. Ayrıca Türksat 4B’nin veri iletişimi ve SNG için Ku-Bant kapasitesi de bulunuyor.”
“Çanak antenlerin yüzde 96’sı Türksat uydularına bakıyor”
Türkiye’de çanak antenlerin yüzde 96’sının Türksat uydularına ayarlandığını ifade eden Prof. Dr. Gül, “Türkiye’de yayıncılık piyasasına hâkim durumdayız. Buna ilave olarak, çevremizdeki ülkelere de önemli miktarda kapasite sağlıyoruz ve pazarlama planlarımız kapsama alanlarımızın ulaştığı mesafelere kadar uzanıyor. 17 ülkede 93 televizyon kanalına TV yayını hizmeti sunuyoruz.” şeklinde konuştu.
Türksat uydularının mevcut kapsamı alanın 118 ülke ve 3 milyar nüfusa hizmet sağlayabilecek kadar geniş bir coğrafyada olduğunu belirten Prof. Dr. Gül, “Bu nedenle, planlanan gelecek uydularımızın sunacağı yeni kapsama alanları ile birlikte Türkçe konuşulan ülkelerde, Doğu Avrupa’da, Arap ülkelerinde, Afrika ve Asya’daki pazarımızı arttırmayı planlıyoruz” diye konuştu.
Prof. Dr. Gül, Türksat 4B haberleşme uydusunun 50 derecedeki yörüngesine gönderilmeye hazır olduğunu söyleyerek, şunları söyledi:
“Türksat 4B uydusunun fırlatılması için Proton roketini bekliyoruz. Ayrıca, Türksat 5A ve Türksat 5B için RFP hazırlıyor. Bu uyduların ikisinin de 2018 yılında 31 ve 42 derece Doğu orbital slotlarına fırlatılmasını planlanıyoruz. Türkiye’nin ilk yerli iletişim uydusu Türksat 6A’nın ise 2020 yılında fırlatılmasını hedefliyoruz.”
Prof. Dr. Gül, Türksat uydularının taşıdığı birinci sınıf içerik ile kapsama alanlarındaki ülkeleri cezbettiğini dile getirerek, “Buna ilave olarak, çevremizdeki ülkelerde Türk sinema ve film endüstrisinin yükselişe geçtiğini gördük. Bu da Türksat uydularının tercih edilmesinde bir etken olarak göze çarpıyor. Ancak Türksat’ın en önemli rekabet avantajı yüksek kaliteli ücretsiz (FTA) yayınları ve FTA HD yayınlarıdır. Bu durum, DTH operatörleri ile işbirliği yapmamızda bize önemli bir avantaj sağlıyor ve 42 derece Doğu lokasyonumuzu oldukça popüler hâle getiriyor.” Dedi.
Türksat’ın yer sistemlerinin yeni işletmelere, hizmetlere ve teknolojilere ayak uydurmak amacıyla sürekli olarak güncellendiği ifade eden Prof. Dr. Gül, “Türksat, Hughes ve Idirect VSAT HUB platformlarında faaliyet gösteriyor. Türksat 4A ile birlikte GMW uydu kontrol yazılım araçlarını kullanmaya başladık. Yakın gelecekteki uydu filosu genişletme planlarımız doğrultusunda, yer altyapısı da operasyonlarımızı ve hizmetlerimizi destekleyecek şekilde genişletildi” dedi.
Türkiye 4K kanalları olan 4’üncü ülke oldu
Prof. Dr. Gül Türkiye pazarında her yıl HD hizmetlerin popülerliğinin artığını gözlemlediklerini belirterek, şunları aktardı:
“Uydularımız üzerinden HD yayın yapan kanalların sayısı Haziran 2014’te 50 taneydi. Türksat 4A’nın fırlatılmasından sonra bu sayı 96’ya çıktı ve toplamda 609 olan kanal sayısının yüzde 16’sına ulaşıldı. HD kanalların daha da artmasını bekliyoruz ve STB ile TV üreticilerinin yanı sıra TV yayıncılık şirketleri ile işbirliği yaparak, HD yayıncılığı teşvik ediyoruz. Türksat Şubat 2015’te TRT 4K Ultra HD HEVC yayınına başladı. Böylece, Türkiye 4K kanalları olan 4’üncü ülke oldu. Haziran 2015’e kadar Türkiye’de 200.000’den fazla 4K televizyon satıldı. Önümüzdeki günlerde 4K TV’lerin toplam TV satışlarının yüzde 60-70’ine ulaşmasını bekliyoruz. Tüketicinin bu talebinin yeni 4K kanallarını beraberinde getirmesini umuyoruz.”
Türksat’ın pazarda 6000 VSAT terminali ile hizmet sunduğunu belirten Prof. Dr. Gül konuşmasına şu şekilde devam etti:
“VSAT terminalleri temel olarak okullarda ve devlet kuruluşlarında kullanılıyor. Türkiye’deki tüm okullarda internet bağlantısı var. Türksat, xDSL veya Fiber gibi yer bağlantısı olmayan yerlerde uydu bağlantısı sağlıyor. Bu da kırsal alanlarda yaşayan öğrencilerin de internet çağına katılmasına yardımcı oluyor. Türksat 4B Ka-Bant kapasitesi ile bu VSAT işini genişleteceğiz. Talihsiz Proton fırlatma hataları Ka-Bant VSAT pazarına girmemizde gecikmeye neden oluyor.”