Türksat A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül artık, evlere, işyerlerine fiber internet götürmenin elektrik götürmek gibi çok doğal bir ihtiyaç hâline geldiğini söyleyerek, “Fiber optik kablosuz bir işyeri ya da ev düşünmememiz lazım” diye konuştu.
Türksat A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül artık, evlere, işyerlerine fiber internet götürmenin elektrik götürmek gibi çok doğal bir ihtiyaç hâline geldiğini söyleyerek, “Fiber optik kablosuz bir işyeri ya da ev düşünmememiz lazım” diye konuştu.
8-9 Eylül 2015 tarihlerinde Konya Dedeman Otel’de gerçekleşen UCLG-MEVA Akıllı Şehirler Komite Toplantısı ve WALD Uluslararası Marka Şehirler Zirvesi’ne Konya Valisi Muammer Erol, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Türksat Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül ve Genel Müdür Yardımcısı Dr. Halil Yeşilçimen katıldı.
“Marka Şehirler ve Akıllı Belediyecilik Uygulamaları” başlıklı oturumun açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Gül, belediyelere seslenerek fiber optik altyapı çalışmalarında servis sağlayıcı şirketlere kolaylık sağlamaları gerektiğini belirterek konuşmasına şöyle devam etti:
“Şu anda bir şehir kursak, desek ki elektriği, suyu, doğalgazı olmayacak; bu kabul edilebilir bir durum mudur? Hayır. O zaman fiber optik de olacak. Yani nasıl ki elektrik bir doğal ihtiyaç artık, elektriksiz bir ev düşünemiyoruz, elektriksiz bir işyeri düşünemiyoruz. Fiber optik kablosuz da bir işyeri ya da ev düşünmememiz lazım. Ona göre de belediyelerimizin plan yapmaları lazım.”
Bundan 50- 60 sene önce akıllı şehirlerin ancak hayal edebileceğini ifade eden Prof. Dr. Gül, şunları söyledi:
“Peki bu son 50 sene ya da 60 sene içerisinde ne değişti, akıllı şehir noktasına geldik? Değişen, gelişen, teknoloji. Peki akıllı şehir demişken hangi teknolojileri kullanıyoruz ya da neler değişti, hangi yönlerden yaklaşabiliriz? Birincisi bilgisayar teknolojisi, ikincisi algılayıcı teknolojisi, sensor teknolojisi, üçüncüsü de bilgisayar ağları teknolojisi. Biz bunları bir araya getirerek akıllı şehirleri planlıyoruz şu anda.”
Prof. Dr. Gül, akıllı kentlerde kullanılacak olan teknolojileri geliştirmemiz için ülke olarak AR-GE işi yapmamız gereken yatırımların belli olduğunu belirterek şu şekilde konuştu:
“Birincisi algılayıcı teknolojisine yatırım yapacağız. Eğer algılayıcı olmazsa ölçemezsiniz. Bir şey ölçemezseniz de karar veremezsiniz. O zaman akıllı şeyler de olmaz hiçbir şey de olmaz. İkincisi iletişim teknolojilerine yatırım yapacağız, yani birilerinden beklersek gelsin bize altyapımızı kursun biz ondan sonra bu altyapıyla akıllı şeyler yapacağız. O altyapıda herhangi bir sorun olduğu zaman, işte bir cihaz gelmediği zaman, iletişimde bir problem olduğu zaman yine başkasının eline bakarız. Üçüncüsü de kullandığımız bilgisayar teknolojilerini üretmemiz ve bunlar üzerindeki yazılımları kendimizin geliştirmesi gerekiyor ki bir sonraki adımda en yeni teknolojileri biz kendimiz uygulayalım ve bütün Dünya’da örnek olalım.”
Zirvede ayrıca Dr. Yeşilçimen de “Marka Şehirler ve Akıllı Belediyecilik Uygulamaları” başlıklı oturumda e-Devlet Kapısı konulu bir sunum gerçekleştirdi.