22 Ekim 2015
Bilişim
Genel

Türksat A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, Belgenet’in bütün standartlara ve yönetmeliklere uygun bir sistem olduğunun altını çizerek, “Belgenet ile elektronik ortamda belge alışverişi yapılabiliyoruz. Belgenet’i şu anda 20 kadar kurum kullanıyor” dedi.

Türksat A.Ş. sponsorluğunda Ankara Üniversitesi Gölbaşı 50. Yıl Yerleşkesi Teknokent Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen Belge Yönetimi ve Arşiv Sistemi (e-BEYAS) 2015 Sempozyumu'na Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, MGK Genel Sekreteri Seyfullah HACIMÜFTÜOĞLU, Türksat A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül ile Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmacılarından olan Prof. Dr. Gül, Elektronik dönüşümün gerek devlet gerekse kurum olarak tamamlanması gerekliliğini vurgulayarak, 20. yüzyılda elektronik devriminin yaşandığını ve bunun hayatın her kısmını kuşattığını ifade etti.

Eskiden her eve elektrik götürülmeye uğraşıldığını hatırlatan Prof. Dr. Gül, “Şimdi ise her eve yüksek hızlı internet götürmeye çalışıyoruz” dedi.

Belgenet markasının yaygınlaştırmaya çalıştıklarını söyleyen Prof. Dr. Gül, mobil imza ile Belgenet’i kullanmanın kolaylıklarına ve önemine değindi.

Sempozyumun bir diğer açılış konuşmacısı Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru ise Dışişleri Bakanlığı’nda yılda yaklaşık 1,5 milyon belge hazırlandığını ifade ederek, “Ankara'daki yaklaşık 150 yabancı misyonla tam entegre çalışıyoruz. Bizim yabancılarla gerçekleştirdiğimiz entegrasyonu en kısa zamanda kamu kurumlarıyla da gerçekleştirmemiz çok önemli" diye konuştu.

2001'den bu yana kağıtsız ofis ortamında çalıştıklarını kaydeden Koru, 228 temsilcilikle Belge Arşiv Sistemi üzerinden haberleştiklerini söyledi.

“Türksat’ın Belgenet hizmeti verdiği 20 kurumu Dışişleri Bakanlığına bağlayın”

Dışişleri Bakanlığı olarak 9 kurumla dijital ortamda entegre çalıştıklarını vurgulayan Koru, "Diğer kurumlarla böyle bir entegre çalışma sağlanmadı. Türksat Genel Müdürümüzden istirhamımız, 20 yer kullanıyor dediniz, o 20 yere Dışişleri Bakanlığına bağlayın. Onlarla da elektronik ortamda haberleşmeyi arzu ediyoruz" diye konuştu.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş de tarihsel, kültürel, sanatsal ve bilimsel belleği olmayan toplumların yaşama şansının bulunmadığını ifade etti.

Sempozyumun “e-Kurum Dönüşümlerinde Elektronik Belge Yönetimi ve e-Arşiv Sistemleri Standartları” oturumunda konuşan Türksat Bilişim İş Geliştirme ve Proje Yönetim Direktörü Ömer Faruk Çöllüoğlu, Belgenet’in bağımsız sunucu ve veri tabanına sahip bir program olduğunu vurguladı. Çöllüoğlu, Belgenet’in güvenli, uyumlu, mobil ve entegre bir sistem olduğunun altını çizerek, Belgenet’in hali hazırda 107 bin 050 kullanıcı var. Sistemde bir yılda üretilen belge sayısı 10 milyona yaklaştı. Bu sayede 2492 adet ağaç kurtarıldı” diye konuştu.

Öte yandan gün sonunda e-Beyas Sempozyumu’na katılan Marmara Üniversitesi’nden bir grup akademisyen, Türksat A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül ile birlikte Gölbaşı yerleşkesinde bulunan Lagari Hasan Çelebi Uydu Müzesi’ni gezdi.