Kamu Bilişim Zirvesi, Covid-19 salgını nedeniyle dijital ortamda 20 Mayıs 2020 tarihinde gerçekleşti.
Türksat’ın iletişim desteği verdiği zirvede, kamuda bilişim üzerine çalışan yöneticiler ve karar vericiler tecrübelerini paylaştı.
Türksat Genel Müdürü Cenk Şen, zirve kapsamında düzenlenen “Kamuda Dijital Dönüşüm-1” paneline konuşmacı olarak katıldı.
e-Devlet Kapısı hakkında bilgi veren Cenk Şen, “2016’da aylık işlem ortalaması 90 milyon idi; bu rakam, 2019’da 319 milyona çıkarken, bugün itibarıyla ortalama 388 milyona ulaştı.” diye konuştu.
Covid-19 sürecinde kamudaki dijital dönüşümde, hizmet verenler ile devletten hizmet alanların da işin içine dâhil olduğunu anlatan Şen, Türkiye’de bu sürecin sahiplenmeyle gerçekleştiğini vurguladı.
Kamudaki dijital dönüşüm sürecinde hizmet sunumunun yanı sıra, hizmette şeffaflaşmanın da sağlandığını bildiren Şen, hizmetlerde maliyet düşürülmesiyle kazanılan faydanın söz konusu sürecin en önemli getirileri arasında yer aldığını kaydetti.
Şen, dijital dönüşümün en fazla kamu kurumları ile kuruluşlarında görüldüğünü ifade ederek, “Dijitalleşen Türkiye’de dijitalleşen belgelerin bilgi olarak sunulmasını sağlamaya çalışıyoruz. Sayısal dünyada geçerli olan, noktadan noktaya başlayacak verinin yaratılmasından başlayarak, o süre içinde her basamağın dijitalleşmesi noktasında ciddi bir başarıya ulaşıldı.” diye konuştu.
Bu dönemde devletin iş yapış şeklinin değiştiğini ve kişisel verilerin korunmasına yönelik olarak kurumlara sorumluluk yüklendiğini söyleyen Şen, “Dijital dönüşüm konusunda kamu kurumlarında ciddi adımlar atıldı.” ifadelerini kullandı.
Yazılım alanında personel sorunundan kaynaklanan bir sıkışıklık yaşandığını belirten Şen, dijital dönüşüm sürecinde verinin üretimiyle başlayan sorumluluğun, ürünün doğru veri olarak saklanması söz konusu olduğunda herkesi kapsayacak şekilde önem kazandığını bildirdi.