30 Ekim 2018
Bilişim
Genel

Anahtar Teslim Proje Hizmeti ile kamu kurumlarının bilişim odaklı ihtiyaçlarına çözüm üreten Türksat Bilişim, Hastalık Yönetim Platformu (HYP) projesi kapsamında, sağlık alanında önemli bir projeyi Türkiye’ye kazandırmak için çalışmalara başladı. Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü sahipliğindeki projenin başlangıç toplantısında proje paydaşları Sağlık Bakanlığı, Türksat, İnnova ve SRDC yetkilileri yer aldı.

Proje başlangıç toplantısında konuşan Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Dr. Mahir Ülgü, projenin bakanlıktaki bir ihtiyacı çözmekten öte, Türkiye’nin sağlık alanında elde ettiği uluslararası başarılara bir yıldız daha ekleyerek ülkemizin itibarını arttıracak bir vazife üstlendiğini belirtti. Türkiye’nin “sağlık bilişim üssü” olma hedefiyle çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Ülgü, şunları söyledi:

Aynı zamanda ülkemizin bu alanda bir ihraç üssü olmasını da oldukça önemsiyoruz. Burada yaptığımız çalışmalar, sadece Türkiye’ye değil tüm Dünya’ya dokunuyor. Sağlık alanında yaptığınız bir iyileştirme ile kendi vatandaşlarınızın yanında aslında tüm insanlığa bir kazanım sağlamış oluyorsunuz. Sadece bu bile bizi motive eden önemli bir husus. Tüm bu çalışmaların yerli ve milli kaynaklarla yapılıyor olması da bizler için ayrıca bir gurur vesilesi.

Kronik Hastalıklar ve Yaşlı Sağlığı Daire Başkanı Dr. Banu Ekinci, platformu heyecanla beklediklerini ifade ederek, projenin başarıya ulaştığı takdirde sağlık bilişimi alanında birçok yeni çalışmanın önünü açacağını belirtti. Proje ile vatandaşların poliklinik poliklinik dolaşmasının önüne geçilerek hastalık yönetiminde daha verimli sonuçlar elde edileceğinin altını çizdi.

Halk Sağlığı Bilişimi Daire Başkanı Gülseher Sanaç, projenin bakanlıkta yürütülen birçok projenin arasında özel bir yere sahip olduğunu belirterek, platformun hem bakanlığa hem de vatandaşlara sağlayacağı faydalara değindi.

Türksat Bilişim İş Geliştirme ve Proje Yönetim Direktörü Ömer Faruk Çöllüoğlu ise, Türksat Bilişim’in Sağlık Bakanlığı ile aktif olarak yürütülen 10’un üzerinde projesi olduğuna değindi. Çöllüoğlu, projenin başarıya ulaşması için bu alandaki tecrübelerini tüm paydaşların kullanımına açtıklarını, bakanlığın projeye dair heyecanını tüm paydaşlar ile birlikte kendilerinin de taşıdığını belirtti.

 

Hastalık Yönetim Platformu (HYP) projesi

Hastalık Yönetim Platformu’nun temel amacı, yaşlanan nüfus ve kronik hastalık artışına bağlı olarak, sağlık sistemleri ve ekonomisi üzerindeki yüklerin artmasının ve sağlık hizmetlerinin kaliteli bir şekilde sürdürülebilirliğinin azalmasının önüne geçebilecek bir hastalık takip sistemi yazılımının geliştirilmesidir. Platform hayata geçtiği takdirde hastaya özel risk belirleme, yaşam tarzı ve önleyici tedavi önerileri, hastaya özel tedavi planı, hasta popülasyon takibi, tedavi planına uyum konusunda hatırlatmalar gibi bir çok kazanıma ulaşılması hedeflenmektedir. Akıllı klinik karar destek servisi gibi özellikler aracılığıyla hem hasta hem de sağlık hizmeti veren tarafında birçok kolaylık getirecek olan platform, 2019 yılında hizmet vermeye başlayarak, Türkiye’ye sağlık alanında maddi / manevi kazanımlar sağlayacaktır.