18 Haziran 2021
Bilişim

ICSG 2021’de konuşan Türksat A.Ş. Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, uydu sektörünün geniş coğrafyalara ve altyapısı olmayan bölgelere hizmet götürebilme kapasitesi ile 5G sayesinde fiber altyapı ihtiyacına çözüm olacağını ve sektörün tamamlayıcısı olarak aktif rol üstleneceğini belirtti.

Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Akıllı Şehirler Kongre ve Fuarı ICSG 2021, Türksat'ın desteğiyle katılımcılarıyla buluştu. Türksat’ın iletişim desteği ile İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen 5G Teknolojisi Paneli’nde konuşan Türksat A.Ş. Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok,  yapısı gereği fiber optik kabloların daha yüksek hızlara imkân sağlaması ve daha geniş bant aralığı sunması sayesinde gelişen ve yenilenen teknolojiler ile birlikte fiber optik kabloların öneminin attığını söyledi. Bu noktada veri altyapısının fiber ağlara dönüştürülmesini desteklediklerini belirten Ertok, fiber optik altyapının tüm yeni nesil teknolojiler için önemli bir faktör olduğunu vurguladı. Bu noktada Türksat olarak kablo TV altyapısı ile birlikte 17 bin kilometreye yakın fiber altyapıya sahip olduklarını anlatan Ertok, 24 şehre de bu altyapı üzerinden hizmet götürdüklerini söyledi. Ertok, “Bizim fiber altyapımızın genişlemesi ise ülkemizin 5G altyapısı için de çok önemli. Ancak ülkemizin uydu operatörü olarak biz 5G’ye sadece fiber altyapı olarak da bakmıyoruz. 5G açısından değerlendirildiğinde diğer internet sağlayıcılarına göre Türksat’ın bir farkı olduğunu söyleyebiliriz.   5G’de uydular, fiber optik kablonun yerini almayacak, tamamlayıcısı olacaktır. Bu noktada da yoğun çalışmalar içerisindeyiz” dedi. 

Uydular sayesinde fiber altyapıdan mahrum bölgeler 5g kullanabilecek

Türksat olarak GEO (Yer sabit) yörüngeden faaliyet gösterdiklerini ve bu yönde de 5G’nin tamamlayıcısı olacak şekilde hizmetler sunduklarını belirten Ertok, Türkiye’de fiber altyapıdan mahrum bölgelerin bu teknolojiyi kullanmasını da mümkün hale getireceğine işaret etti. 5G’nin daha çok kent merkezlerinde, nüfusu fazla olan bölgelerde kullanılacağını ve fiber altyapının bu bölgelere yoğun olarak kurulacağına dikkat çeken Ertok, “Bu durum, aslında uydu sektörüne ihtiyacı artırıyor. Çünkü bu teknolojinin tüm coğrafyada kullanılabilmesinin uydu haberleşmesi olmadan gerçekleşmeyeceğini biliyoruz. Uydu sektörü geniş coğrafyalara ve altyapı hizmetinin ulaşamadığı bölgelere hizmet götürebilme kapasitesi ile 5G sektörünün fiber altyapı ihtiyacına çözüm için önemlidir. Noktadan noktaya yüksek kapasitede veri aktarımı için çok önemli bir anahtardır” dedi. 

LEO uydular gecikmeyi azaltıyor

Uydulardan hem GEO hem de diğer yörüngelerdeki uydu ağlarının, 5G dağıtımında uydu tabanlı çözümlere katkıda bulunabileceğini belirten Ertok, GEO uydularının dezavantajının 500ms’yi bulan gecikme süresi olduğuna değindi. Gün geçtikçe artan LEO uydularının ise düşük gecikme süreleri ile 5G uygulamaları tarafından tercih edilir duruma geldiğini vurgulayan Genel Müdür Ertok, bu yıl uzaya gönderilmesi planlanan Türksat 5B uydusunun 53 Gbps gibi yüksek veri iletim kapasitesiyle geniş bir coğrafyada veri ihtiyacını da karşılayacağının altını çizdi. 

Ertok, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Haberleşme Genel Müdürlüğü’nün ile Akıllı Ulaşım Sistemleri projelerini yaptıklarını anlatarak Türksat’ın akıllı şehirler alanında globalde adından söz ettirecek projelere imza attığını söyledi.