27 Nisan 2021
Bilişim

Genel Müdür Ertok, Uluslararası “Dijital Yönetişim İçin Yapay Zekâ” Etkinliğine Katıldı

 

“Yapay Zekâ” kullanımının yaygınlaşması ile hayatın birçok alanının etkileneceğini, yetişmiş insan gücüne olan ihtiyacın ise artacağını söyleyen Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, yapay zekânın e- Devlet uygulamalarında kullanımının güvenliği ve verimi artırdığına da dikkatleri çekti.

Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı’na bağlı ASAN Hizmet adına e-Devlet Geliştirme Merkezi tarafından düzenlenen “Dijital Yönetişim İçin Yapay Zekâ” etkinliğine konuşmacı olarak katıldı. Ertok, hayatın birçok alanını etkileyen yapay zekânın özellikle e-Devlet uygulamalarının gelişmesi ve daha da güvenli hale gelmesinde önemli etkisi olduğunu söyledi. e-Devlet uygulamalarının vatandaşlar, işletmeler ve hükümet arasındaki etkileşimi daha rahat bir hale getirdiğini belirten Ertok, sistemin güvenliğinin de büyük önemi olduğunu ifade etti. Vatandaşların e-Devlet uygulamaları sayesinde 7 gün 24 saat devlet hizmetlerine erişim rahatlığına kavuştuğuna işaret eden Ertok, yapay zekâ uygulamalarının süreci daha da verimli hale getirdiğini vurguladı.

 

e-Devlet Uygulamaları Şeffaflaştırıyor

Ertok, yapay zekâ uygulamalarının kişisel düzeyde e-yönetişim ihlallerinden kaçınmak için daha gelişmiş çözümler sunduğunu belirterek, yapay zekâ sistemlerinin, hükümet işlevlerini optimize etmek için iletişimde şeffaflık sağladığını söyledi. Yapay zekâ sistemlerini verileri güvenli hale getirmek için manuel görevleri otomatikleştirmek noktasında kullandıklarını kaydeden Ertok, Yapay zekâ ile entegre bir makine öğrenimi sisteminin, mevcut yönetişim mimarisindeki boşlukların üstesinden gelebilecek dayanıklı bir e-Devlet mimarisi oluşturmaya yardımcı olduğunu da anlattı.

 

Niş İşlerin Değeri Artacak

Ertok, yapay zekânın insanların yerini alıp almayacağına yönelik soruya ise; yapay zekâ sistemlerinin hayatın birçok alanını etkileyeceğine, ancak tam olarak insan faktörünü de ortadan kaldırmayacağına inandığı yanıtını verdi. Yapay zekânın gelişmesi ile sosyal bazı sorunların çıkabileceğine, istihdam ilişkilerinin değişebileceğine işaret eden Ertok, “Ancak bu süreçte özellikle ‘niş’ işler değer kazanacak. Kaliteli ve yetişmiş insan gücünün değeri ve yetişmiş insan gücüne olan ihtiyaç da artacak” dedi. Teknolojik ilerlemenin değişimi beraberinde getireceğini ve buna hazırlıklı olunması gerektiğini kaydeden Ertok, uzun vadede yapay zekânın herkesin yaşam standardını ve üretkenliğini artıracağını söyledi.