Türksat A.Ş. Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, 39. Ulusal Bilişim Kurultayı'nda (Bilişim 2022) “Evren Ötesi Yolculuğunda Haberleşme Altyapısı" konulu panele konuşmacı olarak katıldı. Ertok, sisteminin temelinin fiber ağlara bağlı olduğunu belirterek, "Son iki yıldır yatırımlarımız eve kadar fiber teknolojiye yoğunlaşmış durumda. Amacımız gigabit hızlarda internet hizmetini tüm evlere ulaştırmak" dedi.
Ertok, bilgi toplumu ve yeni teknolojiler dikkate alındığında, bilişim teknolojilerinin dokunmadığı alanın kalmadığını ifade ederek bu bağlamda, Nesnelerin İnterneti, Endüstri 4.0, Toplum 5.0, Yapay Zeka, Büyük Veri, Bulut Bilişim, Sanallaştırma, Akıllı Şehirler, Akıllı Ulaşım, Metaverse gibi yüksek teknolojik gelişmelerin günümüzü şekillendirdiğini söyledi. Nesnelerin interneti ile şimdiden nesneler, araçlar, elektrikli cihazlar, binalar, yollar gibi akıllı nesnelerin oluşturacağı, kendi kendine öğrenen akıllı ağların kurulmaya başladığına dikkat çeken Ertok, yapay zeka ile haberleşme şebekelerinin de yakın zamanda tamamen insan eli değmeden yönetilebileceğine işaret etti.
-"Fiber altyapıya önem veriyoruz"
Ertok, bahsi geçen teknolojik gelişmelerin yaşanabilmesi ve verimli kullanılabilmesi için altyapının oluşan ihtiyaca cevap verebilmesi gerektiğini söyledi. Genişbant internete yönelik ihtiyacın her geçen gün arttığına değinen Ertok, "Bu nedenle sisteminin temelini fiber ağlar oluşturuyor. Türksat'ın 24 ilde 5.1 milyon kurulu homepass'i bulunuyor. 21 bin kilometrenin üzerinde fiber kablo ağımız var. Son iki yıldır yatırımlarımız eve kadar fiber teknolojiye yoğunlaşmış durumda. Artik 100- 200 megabit hızlar normal hale geldi. Bizim amacımız gigabit hızla da internet hizmetini tüm evlere ulaştırmak" dedi.
Ertok, "Ayrıca bu işin uydu tarafında Türksat 5B ile ka bandında çok güçlü hizmet verebiliyoruz. Çok daha az maliyetli ve daha hızlı olarak genişbant data hizmeti verebiliyoruz"dedi.
-Evrensel Hizmet ile 3 binin üzerinde köye genişbant altyapı
Kırsal bölgelerde yaşanan ve yaşanacak altyapı ihtiyacı için de ayrıca Evrensel Hizmet kapsamında yatırım yaptıklarını anlatan Ertok, operatörlerin coğrafi ve ekonomik nedenlerle yatırım yapamadığı, kırsalda yer alan düşük nüfus 3 binin üzerindeki yerleşim yerlerine hizmet götüreceklerini vurguladı. Ertok, "Bu projelerimiz ile kırsal kentsel ayrımı olmadan tüm vatandaşlarımıza hızlı ve kaliteli haberleşme hizmetini sunuyoruz. 1’inci ve 2’nci Fazların ardından Faz 3 kapsamında da 930 sahanın kurulum, bakım onarım satın alımını sonuçlandırdık. Yerli ve milli üretimin her alanda azami seviyeye çıkarılması amacıyla da Faz 3 kapsamında ULAK firması ile çalıştık" diye konuştu.