20 Ekim 2015
Bilişim
Genel

Türksat Genel Müdür Yardımcısı Dr. Halil Yeşilçimen, Türksat A.Ş.’nin sunduğu ürün ve hizmetlerde bilişim standartlarına dayalı çözümler geliştirildiğini söyledi. 

The Green Park Otel’de düzenlenen 4. Bilişim Teknolojileri Standartları Konferansı, Türksat’ın sponsorluğunda gerçekleştirildi. Konferansa Dr. Yeşilçimen’in yanı sıra, başta Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahattin Korkmaz olmak üzere çok sayıda bürokrat ve bilim insanı katıldı.  

Konferansın açılışında konuşan Dr. Yeşilçimen, teknolojinin insan hayatına getirdiği kolaylıklar sonucunda toplum olarak yaşam alışkanlıklarının ve beklentilerinin değiştiğini ifade ederek şu şekilde konuştu:

e-Devlet Kapısı başta olmak üzere, tasarımlarda kullanışlılığa çok dikkat ediyoruz. Sunduğumuz hizmetin, kullanıcı dostu olması kadar kesintisiz ve güvenlik gereksinimlerini karşılar nitelikte olmasını da ayrıca önemsiyoruz. Türkiye’de standartlara uyum ve standartların gelişimi konularında herkese ciddi görevler düşüyor. Etkin bir görev dağılımıyla ortak hareket edilmesi ve aşamalı olarak standartlara uyumun zorunlu hâle getirilmesi gerekiyor. ”

Türkiye’de bilişim ürün kalitesini artırmak ve Dünya markaları çıkarabilmek için standartlardaki olgunluğu artırmaktan başka çarenin olmadığını vurgulayan Dr. Yeşilçimen, bu anlamda her türlü iş birliğine açık olduklarını sözlerine ekledi.

“Siber âlemde savunma teknolojilerinin geliştirilmesi gerekiyor”

Konferansta konuşan TSE Başkanı Korkmaz, siber âlemde savunma teknolojilerinin geliştirilmesi gerektiğini belirterek, “Siber âlemde dijital teknoloji zeminine oturtulmuş her türlü iletişim aracının kötü niyetliler tarafından ‘kırılma’ riski var. Bu alandaki tüm faaliyetlerin birbirini tamamlayacak şekilde standarda kavuşturulması gerekiyor. Aksi takdirde zayıflıkların, güçlü yanların neler olduğunu bilemeyiz. Bildiğimiz bilgiler çerçevesinde onu nasıl koruyacağımıza dair çalışmalar yapmalıyız” dedi.

İnsanlar arasındaki iletişimi ve bilgiyi koruma, geliştirme ve standarda dönüştürme ile ilgili konuların konuşulacağını ifade eden Korkmaz şunları söyledi:

Dijital teknolojilerde ve iletişimde, oluşturulacak yazılımların testinin yapılması ve belgelendirilmesi gerekiyor. ‘Beyaz Şapkalı Hacker’ diye adlandırılan kişiler ve kuruluşlar, siber âlemdeki bilgilerin güvenlik altında olup olmadığını test ediyor. TSE de, bu anlamda güvenliği güçlendirmeye yönelik standartlar oluşturuyor.

Açılış konuşmaların ardından TSE’den “Beyaz Şapkalı Hacker” belgesi almaya hak kazananlara belgeleri verildi.