Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, Türksat Gölbaşı Yerleşkesi’ne Ziyaret
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türksat'ın Gölbaşı yerleşkesindeki Türksat 15 Temmuz Müzesi’ni ziyaret etti. Erdoğan, 15 Temmuz gecesi yaşananlara ilişkin Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok’tan kamera kayıtları eşliğinde brifing aldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Yüksek ile birlikte Türksat'ın Gölbaşı yerleşkesinde düzenlenen Türksat5A Uydusu Hizmete Alma Töreni'ne katıldı. Beraberindeki heyetle saat 14.00’te helikopterle Türksat Gölbaşı Yerleşkesine gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören alanına geçiş yaptı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, Türksat5A uydusunun ocak ayında Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldığını, mayıs ayının ilk günlerinde yörüngeye ulaştığını anımsatarak uydunun, uzun bir test ve hazırlık çalışmalarının ardından servis sağlamaya hazır hale geldiğini vurguladı. Uydunun manevra ömrünün 35 yılın üzerinde olduğuna işaret eden Erdoğan, 5A ile uydu iletişim kapasitelerinin artırıldığını, hem mevcut uyduların yedeklendiğini hem de yörünge haklarının garanti altına alındığını söyledi.Erdoğan, yaklaşık 4 yıllık bir emeğin ürünü olan Türksat 5A’nın hizmete girmesinde emeği geçen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Türksat çalışanlarını tebrik etti.
-“Türksat6A uydumuz üretildi”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türksat 5A’nın Türkiye ile birlikte Avrupa, Akdeniz, Ege, Karadeniz, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Orta, Batı ve Güney Afrika bölgelerini kapsayan geniş bir coğrafyaya hizmet vereceğini açıklayarak, “Televizyon yayıncılığı ve veri hizmetleri konusunda kaliteli hizmet sunma kapasitesine sahip Türksat5A, sağlayacağı yüksek katma değerle kendi alanında gerçekten çok önemli bir projedir. Şimdi sıra Türksat5B uydumuzda. Tasarım ve üretim aşamaları başarıyla tamamlanan 5B uydumuzun testleri sürüyor. Amacımız bu uydumuzu, yılın son çeyreğinde yine Falcon 9 roketiyle uzaya göndermektir. Faydalı yük kapasitesi bugüne kadarki uyduların tamamından fazla olacak Türksat5B'nin hizmete girmesiyle, veri iletişim kapasitemiz 15 kat artacaktır. Tabii bununla kalmıyoruz. Yaklaşık 5 yıl önce, milli haberleşme uydu projemizi, imza törenine bizzat şahitlik ederek başlatmıştık. Bu çerçevede, Türksat6A uydumuzu ürettik. Test aşamasına gelen bu uydumuzu önümüzdeki yıl uzaya fırlatmayı planlıyoruz. Böylece Türkiye, dünyada haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasına girecektir” diye konuştu.
-Türksat 5A’nın 1/10 boyutundaki maketi hediye edildi
Konuşmanın ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan, butona basarak Türksat5A uydusununhizmete alımını gerçekleştirdi. Butona basılmasının ardından ekranlarda 5A uydusundan alınan ve drone ile çekilen Türk Bayrağı görüntüsü canlı yayınla tören alanında görüntülendi. Daha sonra ise 31° Doğu yörüngesinde hizmete başlayan Türksat 5A’nın 1/10 boyutundaki maketi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a takdim edildi.
-15 Temmuz Müzesi önünde hatıra fotoğrafı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, törenin tamamlanmasının ardından beraberindeki heyet ile birlikte Türksat Gölbaşı Yerleşkesi’ne geçerek 15 Temmuz Müzesi’ni ziyaret etti. Ziyarette Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, 15 Temmuz gecesi yaşananları kamera kayıtları eşliğinde anlattı. Erdoğan, daha sonra beraberindeki heyet ile birlikte 15 Temmuz Müzesi önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
-Türkiye'nin aktif haberleşme uydu sayısı 4’e yükseldi
2017'de imzalanan sözleşme sonrası AIRBUS'ın Fransa'nın Toulouse şehrindeki tesislerinde üretimine başlanılan Türksat 5A uydusunun Ön Tasarım Gözden Geçirme (PDR) fazı 23- 27 Nisan 2018 tarihlerinde tamamlandı. 19 - 23 Kasım 2018 tarihlerinde uydunun Kritik Gözden Geçirme (CDR) Fazı bitirildi. 2019 yılının şubat ayında ise Türksat 5A uydusunun Haberleşme Modülü panelleri teslim edilirken ekipmanların montajına başlandı. Ayrıca aynı ay içerisinde Türksat 5A Uydusunun yapısal panellerinin üretimi de büyük ölçüde tamamlandı. 2019 yılı haziran ayında uydunun Servis Modülü teslim edilerek montajına başlandı. Türksat 5A Uydusunun Güneş Panelleri uyduya entegrasyonunun yapılması için teslim edildi. Türksat 5A’nın Güneş Panelleri ise yine aynı yılın temmuz ayında teslim edildi.
-Türksat 5A, 2019 yılı sonunda ilk kez çalıştırıldı
Aralık 2019’da ise Servis ve Haberleşme modüllerinin mekanik birleştirme işlemi yapıldı. Uyduya ilk enerji beslemesi de yapılarak uydu çalıştırıldı. 2020 yılının şubat ayında uydunun uzay şartlarına uygun çevresel ve performans testlerine başlandı. 2020 yılının kasım ayında ise Türksat-5A uydusunun tüm tasarım, üretim ve entegrasyon aşamaları ve uydu seviyesi performans testleri tamamlandı. Aralık 2020’de üretim ve test süreçleri tamamlanan Türksat 5A uydusu fırlatılmak üzere Space X’in Amerika’daki tesislerine nakledildi.
-8 Ocak’ta uzaya gönderildi
SPACE X firmasının ABD-Florida'da bulunan Cape Canaveral'daki fırlatma merkezine ulaşan ve 8 Ocak'ta 05.15'te Falcon 9 roketiyle başarılı bir şekilde uzaya fırlatılan Türksat5A'dan, fırlatıştan 35 dakika sonra ilk sinyal alındı.Tamamen elektrikli itki sistemine sahip olan Türksat 5A, istasyonlar aracılığıyla tüm yörünge ve alt sistem kontrolleri gerçekleştirilmesinin ardından "31 derece doğu" boylamındaki yörüngesine 5 Mayıs'ta yerleşti.Türksat 5A'nın testlerinin başarıyla tamamlanmasının ardından 28 Haziran 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle hizmete alınmasıyla Türkiye'nin uzaydaki aktif haberleşme uydu sayısı 4’e çıkmış oldu. Uydu manevra ömrüyle 31 derece doğu yörüngesindeki frekans ve yörünge haklarını 35 yıl boyunca güvence altına alacak.
-TV yayıncılığı ve veri haberleşme hizmetleri verecek
Türksat 5A, Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz’i kapsayan geniş bir coğrafyada, TV yayıncılığı ve veri haberleşme hizmetleri sunacak.Türkiye'nin yeni Ku Bandını kullanan öncü ülkelerden birisi olmasını sağlayacak Türksat 5A, 12 kilovat güçle çok daha kaliteli bir TV yayıncılığı ve haberleşme hizmeti sağlayacak.
- TÜRKSAT 5B'nin yıl sonunda gönderilmesi hedefleniyor
Uydu teknolojileri alanındaki yatırımlarını sürdüren Türksat, imalatları tamamlanan ve testleri yapılan Türksat 5B haberleşme uydusunu bu yılın son çeyreğinde fırlatmayı planlıyor.42 derece doğu yörüngesine gönderilecek Türksat 5B ile Ka-Bant kapasitesi 15 kat artacak ve uydu Türksat filosunun en güçlü uydusu olacak.Türksat 5A'nın ardından 5B'nin de hizmete girmesiyle, Türkiye'nin frekans hakları korunurken, gelecek yeni nesil haberleşme uyduları için de yeni frekans hakları elde edilecek.
-Türksat 6A, 2022 yılında
Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi'nde üretilecek TÜRKSAT 6A haberleşme uydusunun 2022'de uzaya fırlatılması öngörülüyor.Türkiye, Türksat uydularıyla haberleşme alanında Avrupa ve Afrika'nın tamamını, Asya'nın Endonezya da dahil batı ve güney bölümünü (Rusya ve Çin hariç) kapsayacak.