Bakan Karaismailoğlu: “Türksat 5A, Haziran Ayında Hizmete Girecek”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Türksat 5A uydusunun yılın başında uzaya gönderdiğini, 4 Mayıs itibariyle jeosenkron yörüngeye ulaşmış olup, 5 Mayıs tarihinde yörüngede test süreçlerinin başladığını bildirdi. Türksat 5A’yı Haziran ayında hizmete almayı planladıklarını kaydidin Karaismailoğlu, Türksat 5B’nin ise yılın sonuna doğru uzaya gönderileceğini açıkladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, katıldığı televizyon programında dev projelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Kuzey Marmara Otoyolu’nun tamamlandığını kaydeden Karaismailoğlu, “E-5 ve TEM üzerindeki trafiği rahatlatacak Kuzey Marmara Otoyolu toplamda 400 km'lik bir hat. İstanbul'a rahat bir nefes aldırdık. 7 kesimden oluşuyor, her kesim 3 yılda tamamlandı. Bunlar ülkemize 200 yıl hizmet edecek projeler” dedi. Bolu Tüneli projesinin 199 yılında başladığını ve 2002 yılına kadar ancak yüzde 35'inin tamamlandığını anımsatan Karaismailoğlu, imalat süreleri uzun süren projelerin ekonomik katkılarının da geç geldiğini söyledi. Karaismailoğlu, acil ihtiyaç olan bölgelerde yatırımların yapılması gerektiğinin altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ancak siz genel bütçeden bu parayı aktarmaya çalıştığınızda siz Kömüran Köprüsü'nü yapamayacaksınız veya geç yapacaksınız. Farklı finansman kaynakları yaratmak zorundasınız. Projeleri daha geç bir vakitte yapmamak için çalışmalar yapıyorsunuz. Yap-işlet-devret modeliyle daha hızlı ve daha adil projeleri yapabiliyorsunuz. Yap-İşlet-Devret projelerinin önemli örneklerinden biri de İstanbul Havalimanı'dır. İstanbul Havalimanı'nın maliyeti 10 milyar Euro. Ekonomik değeri olmayan bir alanı, devletimizin kasasından bir kuruş çıkmadan ekonomiye kazandırıyorsunuz, binlerce istihdam yaratıyorsunuz. Ayrıca uçuş süreleri beklentinin üstüne çıktığı için beklenilenden daha kısa bir sürede gelir elde ettik.”
-Kanal İstanbul başlıyor
1915 Çanakkale Köprüsü’ne de değinen Karaismailoğlu, köprünün tamamlanması ile boğazın iki yakasının 2 dakikada aşılacağını vurgulayarak “Bu tip dev projeler uzun yıllarca kullanılacak, ülkemize değer katacak projeler” dedi. Türkiye’nin Avrasya'nın tam merkezinde olduğunu bildiren Karaismailoğlu, “Geçtiğimiz günlerde Süveyş Kanalı'nda bir kaza oldu, kanal kapandı. Lojistik koridorlar artıyor. Denizden taşımacılığın oranı her yıl arıyor. Bugün İstanbul'da güvenli geçmesi gereken gemi sayısı 25 bin, ama biz arkadaşlarımızla birlikte 43 bin gemiyi güvenli olarak geçirmeye çalışıyoruz. Bu yıllar boyunca artacak ve ilerde yetmeyecek. 2050 yılında 78 bin geminin geçmesi bekleniyor. Kanal İstanbul projesiyle Türkiye lojistik üst olacak” diye konuştu. Projenin haziran ayı itibarıyla başlayacağını belirten Karaismailoğlu, Türkiye’nin 10 yıldan sonra Kanal İstanbul'a ciddi bir şekilde ihtiyacı olacağının altını çizdi.
-2022 yılında Türksat 6A uzaya gönderilecek
Türksat 5A uydusunun son durumuna ilişkin bilgi de veren Karaismailoğlu, uydunun yılın başında yörüngesine gönderildiğini ve 4 Mayıs’da yörüngesine ulaştığını bildirdi, Test süreci başlayan Türksat 5A’yı haziran ayında hizmete almayı planladıklarını belirten Karaismailoğlu, uydunun televizyon yayıncılığı açısından önemli olduğunu söyledi. Türksat 5B’nin yıl sonuna doğru fırlatılacağını açıklayan Karaismailoğlu, 5B’nin imalatlarının tamamlandığını, entegrasyonu sürecinin devam ettiğini kaydetti. 5B’nin uydu haberleşmesi noktasında önemli gelişmeler olacağını vurgulayan Karaismailoğlu, 2022 yılında ise Türkiye’nin ilk yerli uydusu Türksat 6A’yı uzaya göndereceklerini açıkladı.
-Yüksek Hızlı Tren yatırımları devam ediyor
Demiryollarına önemli yatırımlar yapıldığını da belirten Karaismailoğlu, Avrupa'nın 6’ncı yüksek hızlı tren hattına sahip ülkesinin Türkiye olduğunu ifade etti. Yapımı devam eden Ankara-İzmir ve Bursa'nın Ankara-İstanbul hattına bağlanması projesinin devam ettiğini belirten Karaismailoğlu, 3 bin 500 kilometrelik hat çalışmasının devam ettiğini anlattı. Tünel imalat teknolojilerinde de Türkiye’nin çok önemli bir ülke haline geldiğini belirten Karaismailoğlu, 600 km işletilen, 200 km devam eden tünel projesinin olduğunu açıkladı.
Karaismailoğlu, Bakanlık olarak İstanbul'da devam eden 91 km metro inşaatlarının olduğunu söyleyerek Pendik ile Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki metronun yıl sonuna kadar bitirileceğini, Kazlıçeşme-Sirkeci arasındaki 13,5 km bir projeyi de önümüzdeki günlerde ihaleye çıkılacağını anlattı.
-2022 yılında 5G için önemli gelişmeler olacak
Türkiyşe’de kısa sürede internet kullanımının yüzde 50 arttığını açıklayan Karaismailoğlu, Türkiye’nin güçlü bir altyapısı olduğunu söyledi. Karaismailoğlu, “Biz bu dönemde özellikle gençlerin eğitim alanında sıkıntı yaşamaması için çalıştık. Tabi hız sorunu oluşmaya başladı. Ancak mobilde daha güçlüyüz. 2023 yılı hedefimiz var. Her eve, her haneye 100 megabit/saniye internet vermek. Onu geliştirmek için çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. 2022 yılında 5G için önemli gelişmeler olacak. İstanbul Havalimanı'nda test çalışmalarına başladık. 2020 yılında ihalesini yapıp 2023 yılında 5G'yi geçmeyi planlıyoruz” dedi.