Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye’nin kendi gözlem uydularını fırlatmış, Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’ni kurmuş bir ülke oluğunu hatırlatarak, “Bakanlık olarak biz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Savunma Sanayi Müsteşarlığımız, Türksat 6A’nın imalat çalışmalarına başladık. Uyduyu 2020’de fırlatmış olacağız.” dedi.
Bakan Arslan, Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleştirilen Türkiye Ortak Ödeme Platformu imza töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Alanlarında PTT ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi BELBİM’in, bilgi ve iletişim sektöründe Türk Telekom ve Turkcell’in, bankacılıkta Denizbank ile Vakıf Katılım’ın kabiliyetlerini birleştirerek, Ortak Ödeme Platformu adı altında güçlü ve kaliteli hizmet veren sistemi bu senenin ikinci yarısında hizmete sunacağız.”
Projenin, ulaştırma ve haberleşme altyapısının millileştirilmesi ve yerlileştirilmesi çalışmalarının bir uygulaması olacağını ifade eden Arslan, bu konuda ciddi mesafeler alındığını söyleyerek şöyle devam etti:
“Örnek vermek gerekirse hızlı tren rayı yapamazken bugün ülkemizde hızlı tren rayı yapabiliyorsak, kendi demiryolu makasımızı, tekerimizi, kendi hızlı tren ve metro araçlarımızı yapabilen bir ülke hâline geldiysek Cumhurbaşkanımızın ve sizin inancınızla himayelerinizin yadsınamaz önemi ve katkısı var, müteşekkiriz. Milli motorumuzu, milli yeni nesil vagonlarımızı üreten, hatta ihraç eden bir ülke hâline geldik. Milli Yüksek Hızlı Tren’in yapımıyla ilgili talimatlarınız çerçevesinde de çalışmalarımız yürüyor. Kendi tasarımımız olan ve her türlü testi başarıyla geçen, sertifikalandırılmasını ülke olarak bizim yaptığımız Hürkuş uçağında da yakın zamanda seri üretimi gerçekleştiren bir ülke hâine geleceğiz.”
Arslan, Hibrit Lokomotif Projesi'ni başlattıklarını belirterek, Türkiye’nin Dünya’nın hibrit teknolojisine sahip 3 ülkesi arasında yer alacağını ifade etti.
Bakan Arslan, ülkenin ULAK ile haberleşme sektöründe yerli ve milli baz istasyonu üretir hâle geldiğini, testlerin başarılı bir şekilde devam ettiğini söyledi.
Türk boğazları bölgesinde hizmet sunan ve başarılı bir şekilde uygulanan Gemi Trafik Sistemi’nin yazılım ve uygulamalarının milli ve yerli imkânlarla geliştirilmesi sürecinin Bakanlık, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Havelsan ve Aselsan işbirliğiyle başlatıldığını belirten Arslan, yeni trafik hizmetlerinin yerli sistemle gerçekleştirileceğini ifade etti.
Vatandaşın hayatını kolaylaştırma, ulaşım ve erişimde altyapıyı millileştirme çabalarının bundan sonra da hız kesmeden devam edeceğini vurgulayan Arslan, bu noktada bankacılık, kargo, bilişim ve e-ticaret sektöründe hızlı bir gelişme sağlayan ve vatandaşa hizmet götüren PTT’nin kendini yenileme ve ülke insanına hizmet için attığı adımların önemli olduğunu söyledi.
Arslan, her insana hizmet götürmek istediklerini, 4 bin 602 PTT işyeriyle bin 800 banka olmayan noktaya hizmet götürüldüğünü bildirdi.
PTT’nin hâlihazırda 396 kurumun / kuruluşun 552 ayrı hizmetini vatandaşların ayağına götürdüğünü anlatan Arslan, kurumun ayda yaklaşık 95 bin işlem yaptığını dile getirdi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal da teknolojinin, insanlığa hizmet ettiği ve teknolojiden istifade edildiği ölçüde değerli olduğunu söyledi.