Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu Geliştirilmesi Projesi”nin Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Türksat ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi (UDHAM) iş birliğinde gerçekleştirilen bir AR-GE projesi olduğunu belirterek, “Proje hizmete alındığında akıllı ulaşım sistemi mimarisi; Türksat uyduları ile desteklenerek, kesintisiz hâle gelecek. Bu sayede sistemler arası bütünlük ve birlikte çalışabilirliği tesis ederek, operasyonel kabiliyetin arttırılmasını hedefliyoruz.” dedi.
Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu Geliştirilmesi Projesi Lansman Töreni, Karayolları Genel Müdürlüğü Halil Rıfat Paşa Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Törene Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bakan Yardımcıları Dr. Ömer Fatih Sayan, Enver İskurt, Durmuş Ünüvar ve Osman Boyraz’ın yanı sıra BTK Başkanı Dr. Ömer Abdullah Karagözoğlu, Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Yüksek, Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen, UDHAM Başkanı Selami Yazıcı katıldı.
Törende konuşan Bakan Uraloğlu; Akıllı Ulaşım Sistemleri’nin ulaşımın daha güvenli, konforlu, enerji verimliliği sağlayan, ulaşım ağlarını etkin bir şekilde yöneten, bilgi ve haberleşme teknolojilerine dayanan sistemler bütünü olduğunun altını çizdi. Bakan Uraloğlu, Akıllı Ulaşım Sistemleri’nin ulaşım altyapısının optimizasyonuna, kullanıcılar için ulaşım hizmetlerinin kalitesinin iyileştirilmesine, seyahat güvenliğinin artmasına ve çevre dostu ulaşım seçenekleri sunulmasına katkı sağladığını vurgulayarak, “Bu noktada Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak tüm ulaşım modlarında olduğu gibi Karayolları ağımızda da seyahat sürelerini azaltmak, trafik güvenliğini arttırmak, mevcut yol kapasitelerini etkin kullanmak ve enerji verimliliği sağlayarak ülke ekonomisine katkı sağlamak için akıllı ulaşım sistemlerini yaygınlaştırmaya devam ediyoruz. Karayolu altyapımızı akıllı ve otonom teknolojilerle donatarak, hızlı ve emniyetli yollar tesis etme çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi. Projenin öneminin altını çizen Uraloğlu, özellikle yüksek teknoloji kullanan sistem ve yazılımlarının yerli olarak üretilmesinin ülke menfaati açısından çok önemli olduğunu vurguladı.
Uraloğlu, Ana Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezi’nde görüntü entegrasyon çalışmaları kapsamında İstanbul-İzmir Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu, Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu, Ankara-Niğde Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü ve 1915 Çanakkale Köprüsü’ne ait kamera görüntüleri ile kurum ağına bağlı Karla Mücadele, Karayolları Denetim İstasyonları ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsü görüntülerinin Ana Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezi’ndeki ekranlar üzerinden izlenebildiğini kaydetti.
-Üçlü protokol ile geliştirilen bir AR-GE projesi
Bakan Uraloğlu; Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu Geliştirilmesi Projesi’nin KGM, Türksat ve UDHAM arasında yapılan üçlü protokol ile geliştirilen bir AR-GE projesi olduğunu vurgulayarak, “Proje; saha ve merkez donanımları ile merkezi yazılım platformu olmak üzere 3 ana başlıktan oluşmaktadır. Pilot proje; Karayolları Genel Müdürlüğü, 1’inci İstanbul Bölge Müdürlüğü ve 13’üncü Antalya Bölge Müdürlüğünde gerçekleştirilecek. Proje kapsamında oluşturulacak Merkezi Yazılım tamamlandıktan sonra tüm bölge müdürlüklerinde kullanılacak.” dedi. Proje çalışmaları kapsamında pilot bölgelerden biri olan Hasdal-İstanbul Havalimanı arasındaki 30 kilometrelik kesimde Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemleri (K-AUS) Test ve Uygulama Koridoru kurulacağını açıklayan Uraloğlu, “AUS Sistemlerinden elde edilen veriler; araç içi ünitelere iletilecek, araç-araç, araç-altyapı haberleşmesi sağlanarak trafiğin etkin ve verimli kullanılması, kazaların azaltılması sağlanacak. Yol durumu hakkında elde edilen güncel bilgiler ile Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezleri üzerinden sürücülerin anlık olarak uyarılması ve bilgilendirilmesi sağlanacak. Ayrıca gelişen teknolojilerle birlikte 5G gibi yeni haberleşme altyapılarının da testlerinin bu koridorda yapılmasını öngörüyoruz.” diye konuştu.
-“Çatı yazılım ile kontrol edilecek”
Araç algılayıcı sistemleri, katılım kontrol sistemleri, hız tespiti için plaka tanıma sistemleri başta olmak üzere, birçok yeni sistemin kurulacağını söyleyen Uraloğlu, “İkinci pilot bölge olan Karayolları Antalya Bölge Müdürlüğünde de yaklaşık 30 kilometrelik koridorda da tüm bu sistemler fiber optik kablo üzerinden bölge müdürlüğümüze ve genel müdürlüğümüze bağlanacak. Ayrıca GLOSA yani yeşil ışık optimum hız tavsiyesi servisini Antalya-Sandıklı hattında seçilen bazı sinyalize kavşaklarda da uygulayacağız.” dedi. Uraloğlu, buradaki Ana AUS Merkezi’nde sahadaki tüm sistemlerin ortak bir çatı yazılımla kontrol ve yönetiminin sağlanacağını belirterek, “Bu çatı yazılım kapsamında mobil uygulama da hazırlanarak hizmete sunulacaktır. Merkezi Yazılım Platformu’nun hizmet vereceği bilgi işlem tabanlı donanımlar genel müdürlüğümüzde yer alan sistem odasında konuşlandırılacaktır.” dedi.
-“AUS Standardizasyonunu Sağlayacağız”
Uraloğlu, Türksat tarafından bir ulusal AUS mimarisi ve yazılımı geliştirildiğini de vurgulayarak, Akıllı Ulaşım Sistemlerinin ve Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemlerini tek bir merkezi IoT yazılım çatısı altında toplamış olacaklarını söyledi. Uraloğlu, “Bu sayede AUS standardizasyonunu sağlayacağız. Proje hizmete alındığında akıllı ulaşım sistemi mimarisi; Türksat uyduları ile desteklenerek, kesintisiz hâle gelecek. Bununla birlikte sistemler arası bütünlük ve birlikte çalışabilirliği tesis ederek, operasyonel kabiliyetin arttırılmasını hedefliyoruz. Ayrıca proje kapsamında K-AUS ve AUS Sistemlerin kurulacağı Antalya ile İstanbul’da Fiber ve Enerji altyapı kurulumlarını da gerçekleştireceğiz.” dedi. Proje yazılım altyapısının tamamlanmasını ve saha kurulumunu 23 Kasım 2025 tarihinde bitirmeyi planladıklarını belirten Uraloğlu, 12 aylık bakım süresinin ardında projenin 23 Kasım 2026 tarihinde tamamlanmasını hedeflediklerini bildirdi.
Bakan Uraloğlu’nun konuşmasının ardından Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu Geliştirilmesi Projesi Protokolü’nün altına Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Yüksek, KGM Genel Müdürü Ahmet Gülşen ve UDHAM Başkanı Selami Yazıcı imza attılar.