Türksat ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı iş birliğiyle 9’uncu kez düzenlenecek olan uluslararası Türksat Model Uydu Yarışması’na başvuru süreci başladı. Lisans ve yüksek lisans öğrencilerine teorik bilgiyi pratiğe dönüştürme ve gerçek bir uydu süreci deneyimleme fırsatı sunacak yarışmada başvurular 20 Şubat’ta sona erecek. Yarışmada birinciye 150 bin TL, ikinciye 120 bin TL, üçüncüye 100 bin TL olmak üzere toplamda 370 bin TL’lik ödül dağıtılacak.
Uydu ve uzay teknolojileri alanında; şirket birikimini ve tecrübelerini, sistemlerin arka plandaki çalışma teorisini, uygulama ve mühendislik faaliyetlerini üniversite öğrencilerine aktarmak, benimsetmek ve bu alanda yetişmiş insan gücü oluşturmak amacıyla Türkiye’nin öncü teknoloji kurumu TÜRKSAT tarafından ilki 2016 yılında yapılan ve 2018 yılında Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile imzalanan sözleşmeyle Teknofest organizasyonuna dahil edilen Model Uydu Yarışması’na başvuru süreci başladı. Bu yıl 9’uncu kez düzenlenecek olan yarışma ile üniversite öğrencilerinin düşük bütçelerle gerçek uydu projesi deneyimi kazanması sağlanacak. Uydu projelerinin tasarımından üretime ve görev sonrası değerlendirmesine kadar tüm aşamalarını kapsayan yarışmada, katılımcılar telemetri ve iletişim gereksinimlerini karşılayan, otonom yapıyı sağlayan ve disiplinler arası çalışan küçük bir uydu tasarlayarak yazılım, test, entegrasyon ve üretim faaliyetlerini gerçekleştirecek.
Uzay teknolojilerinin millî olarak üretilmesine katkı sağlayan ve yarışmacıların uydunun tüm süreçlerini tecrübe ettikleri yarışma; öğrencilere diğer üniversite takımlarıyla deneyim paylaşımı için ortam sağlarken; sektörde faaliyet gösteren kurumlar, şirketler, uzmanlar ve mühendisler ile iletişim imkânı da sunuyor.
Uzay teknolojileri alanında ülkemizde insan kaynağı yetiştirilmesi hedefiyle İlk defa 2016 yılında 3 takım 18 kişi ile başlayan süreç, 6 farklı ülkeden 114 takımın ve binin üzerinde öğrencinin katıldığı bir yarışmaya dönüştü. Bu yılki yarışmada ise;, Proje Planı ve Organizasyon Şeması (POR), Ön Tasarım İnceleme Raporu(PDR), Kritik Tasarım İnceleme Raporu(CDR), Yeterlilik İnceleme Aşaması(QR), Uçuşa Yeterliliğin Kontrolü(FRR) ve Roketle Uçuş etaplarından oluşacak, Uçuş Sonrası İnceleme Raporuyla (PFR) ise kazanan takım belirlenecek.
Uydular Roketlerle Fırlatılacak
Tasarımdan üretime ve görev sonrası gözden geçirilmesine kadar gerçek bir uydunun model versiyonunu tasarlayarak üretecek olan yarışmacılar, bir uzay sisteminin tasarımından göreve başlamasına kadar geçen sürecini deneyimleyecek. İlk beş etabı tamamlayarak başarılı olan Finalist takımlar, Ağustos ayı sonunda Aksaray Hisar Atış Alanı'nda gerçekleştirecek Uçuş Etabı’nda yarışma fırsatı bulacak. Yarışmacılar tarafından üretilen Model Uydular, yarışmaya özgü tasarlanan roketler ile yaklaşık 700 metre yüksekliğe fırlatılacak.
370 bin TL Ödül Verilecek
Lisans ve yüksek lisans eğitimi alan öğrencilerin takım halinde katılabileceği yarışmaya başvurular 20 Şubat 2024 tarihine kadar “https://teknofest.org/tr/yarismalar/model-uydu-yarismasi” web adresi üzerinden yapılabilecek. Birinciye 150 bin TL, ikinciye 120 bin TL, üçüncüye 100 bin TL olmak üzere toplamda 370 bin TL verilecek yarışmanın ödülleri ise Adana’da gerçekleştirilecek TEKNOFEST’te verilecek.