Dünyanın en önemli uzay teknolojileri konferanslarından Orta Avrasya Uzay Teknolojileri Konferansı STC 2024’e Türksat damga vurdu. Türksat Genel Müdür Yardımcısı Dr. Selman Demirel, Uydu İş Geliştirme ve Pazarlama Direktörü Kazım Efendioğlu ve Uydu Programları Direktörü Fatih Ayhan, yaptıkları sunumlarda bölgenin lider kuruluş temsilcilerine uzayda iş birliği çağrısında bulundu.
Sektörün önde gelen uydu ve uzay şirketlerinin yoğun ilgi gösterdiği Orta Avrasya Uzay Teknolojileri Konferansı STC2024, Türksat Ana Sponsorluğunda gerçekleşti. Global ölçekte uydu ve uzay ekosistemine ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı konferansta, Türksat tarafından yörüngedeki Türksat uyduları üzerinden verilen hizmetler ve kabiliyetler katılımcılar ile paylaşılarak yeni iş fırsatları değerlendirildi. Temmuz ayı başında fırlatılması planlanan ülkemizin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın servisleri, kapsama alanlarına ilişkin bilgiler de verildi.
Türksat Genel Müdür Yardımcısı Dr. Selman Demirel, Orta Avrasya Uzay Teknolojileri Konferansı’nda bölgenin lider kuruluş temsilcilerine Türksat’ın uydu filosu gücüne ilişkin sunum da gerçekleştirdi. Türksat uydularının özelliklerine ve kapsama alanına ilişkin bilgi veren Demirel, Türksat’ın sunduğu yayıncılık ve data hizmetlerinin yanı sıra yerli ve millî PeycON anten ailesi hakkında da açıklamalarda bulundu. Türksat Genel Müdür Yardımcısı Demirel, sunumunda yakın zamanda Türksat 6A ile Türksat’ın aktif uydu sayısının 6'ya çıkacağını bildirerek, proje ile alt sistemlerin yanı sıra birçok bileşenin paydaşlarla birlikte yerli olarak üretildiğini anlattı. Demirel, Türksat’ın uydu ve uzay teknolojileri alanında önemli deneyime sahip olduğunu vurgulayarak, birçok konuda iş birliği yapılabileceğinin altını çizdi.
Türksat Uydu İş Geliştirme ve Pazarlama Direktörü Kazım Efendioğlu ise Orta Avrasya Uzay Teknolojileri Konferansı’nda yaptığı sunumda Türksat’ın uydu hizmetlerini 31 derece, 42 derece ve 50 derece Doğu yörüngelerinde kayıtlı frekans hakları üzerinden yürüttüğünü anlattı. Türksat’ın 3 yörüngede 5 aktif uydu ile faaliyet gösterdiğini belirten Efendioğlu, Türksat’ın amiral gemilerinden Türksat 5B’nin gücüne ilişkin de bilgiler verdi. Türksat’ın data ve yayıncılık hizmetlerine de yönelik açıklamalarda bulunan Efendioğlu, uydu üzerinden verilen hizmetlere değindi. Uçakların ve gemilerin uydular üzerinden internet ve iletişim hizmeti aldığını söyleyen Efendioğlu; ayrıca eğitim, sağlık, ulusal güvenlik ve afet durumlarında haberleşme hizmetlerinin uydular üzerinden sağlandığının altını çizdi.
Türksat Uydu Programları Direktörü Fatih Ayhan ise “Uzay Araştırmalarında Fırsatlar ve Zorluklar” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Uzay araştırmalarının astronomi, fizik, mühendislik, biyoloji ve jeoloji dâhil olmak üzere çeşitli bilimsel disiplinler arasında iş birliğini gerektirdiğini anlatan Ayhan, bu disiplinler arası yaklaşımın karmaşık zorlukları çözmek ve evreni anlamada atılımlar gerçekleştirmek için gerekli olduğunu ifade etti. Ayhan, uzay yolculuğunun güçlüklerinin üstesinden gelme ihtiyacının insan yaratıcılığının sınırlarını zorladığı söyledi. Bunun hem uzayda hem de dünyadaki uygulamalarda ilerlemelere yol açtığını vurgulayan Ayhan, “Tıpta hızlı gelişmeden Mars’ta yaşanabilirliğe kadar birçok alanda çok önemli gelişmeler yaşayacağız. Bu ilerlemenin sağlanması için maliyetleri azaltmak ve kaynak yönetimini geliştirmek gerek. Küresel ölçekte iş birliğinin şart.” diye konuştu Ayhan, Dünya dışındaki insan faaliyetlerini yönetmek için açık yasal çerçeveler ve etik hususların da oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.
Uluslararası birçok katılımcının yer aldığı konferansta, katılımcılar ve ülkeler Türksat standına yoğun ilgi gösterdi. Türksat Uydu Hizmetleri olarak çok sayıda toplantı ve ikili görüşmeler gerçekleştirilerek Türksat için çok verimli bir konferans daha tamamlanmış oldu.