26 Ağustos 2022
Uydu

Türksat Model Uydu Yarışması'nın finalini oluşturan uçuş etabı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun katılımıyla gerçekleşti. 20 finalist takımın yarıştığı finalin atış etabı büyük heyecana sahne oldu.

Aksaray Tuz Gölü'nde bulunan Hisar Atış Alanı'nda düzenlenen uçuş etabıyla, gerçek bir uydunun model olarak geliştirme aşamasını bitiren genç mühendisler, uçuş etabında çift yönlü ve sistemler arası haberleşme görevlerini tamamlayarak birincilik için yarıştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 7. Türksat Model Uydu Yarışması’nda katılımcılara hitap ederek, “Altyapısını hazırladığımız büyük hedeflerimiz var. Yerli sanayimizi geliştirerek ürettiğimiz milli ürünlerle dünya çapında küresel bir üretici ve ihracat ülkesi olmayı hedefledik. 2002’den bugüne, unutulmaya yüz tutmuş Anadolu’nun değerleri daha da güçlenmiş, millilik kavramı da bu güçlenmeden nasibini aldı” dedi.

Teknoloji İhraç Eden Ülke Yolunda Hızla Yükseliyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak inşa edilen köprülerden, uzaya gönderilen haberleşme uydularından, sorumluluk sahasındaki her alanda yerli ve milli üretim ve kabiliyetlerini arttırdıklarını belirten Karaismailoğlu, Türkiye’nin bağımsızlığının milli üretimle perçinlendiğinin altını çizdi. Türkiye’nin teknoloji ihraç eden ülke yolunda hızla yükseldiğini vurgulayan Karaismailoğlu, “Bu nedenle uluslararası başarılarıyla ülkemizin gururu olan güzide kuruluşumuz Türksat’ın gerçekleştirmiş olduğu bu Model Uydu Yarışması’nı çok önemli buluyoruz. Böylece hem mühendislik alanındaki lisans ve yüksek lisans öğrencilerine teorik bilgiyi pratiğe dönüştürme fırsatı sunuyor hem de disiplinler arası çalışma becerisi kazandırıyoruz. En önemlisi ise bu yarışma ile şimdiden uydu ve uzay teknolojileri alanında çalışacak insan kaynağımızın yetişmesine vesile oluyoruz. İlk defa 2016 yılında 3 takım 18 kişi ile başlayan sürecimiz 2022 yılında 111 başvuru ile yaklaşık 600 kişiye ulaşan büyük bir yarışmaya dönüştü. Türksat Model Uydu Yarışmasının süreçleri uydu/uzay projesini küçük ölçekte yansıtacak şekilde planlandı. Tasarımdan üretime ve görev sonrası gözden geçirilmesine kadar bir uydu, uzay projesinin tüm yönlerini içeriyor. Yarışmacılara bir uzay sisteminin tasarımından göreve başlamasına kadar geçen sürecini deneyimleme fırsatı sağlıyoruz. Yarışma süreçlerinde yer alan birçok yarışmacı kurdukları firmalarla Uzay ve Havacılık sektöründe irade beyan etmişlerdir. Örneğin, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden Grizu-263 takımı cep uydu tasarlayarak Ocak 2022’de alçak yörüngeye uydularını yerleştirdi” diye konuştu.

Yarışmacı gençleri kutlayan Karaismailoğlu, doğru bir yolda olunduğunu hem yurt içinde hem de uluslararası arenada kazanılan başarılar ile görüldüğünü söyledi. Amerika’da bu yıl düzenlenen Cansat yarışmasında, üstün başarılar gösteren ilk 15 uluslararası takımın ilk 5’inin Türk takımları olduğuna da dikkat çeken Karaismailoğlu, “Toplam 7 Türk takımı, ilk 15 sıralamasında yerini aldı. Hepsini tek tek tebrik ediyor başarılarının artarak devam etmesini temenni ediyorum” dedi.

“Türkiye, uzayda kendi uydusuyla temsil edilen ilk 10 ülkeden biri olacak”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, yapımı devam eden ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'yı da 2023 yılında uzaya fırlatmayı hedeflediklerini açıklayarak, “Böylece Türkiye, uzayda kendi uydusuyla temsil edilen ilk 10 ülkeden biri olacak. Ülkemizin uzaydaki hak ve menfaatlerini korumaya yönelik yol haritamızda, emin adımlarla ilerliyoruz” dedi. Uzay ve havacılık teknolojilerinin yanı sıra dijital dönüşümün kilit noktasını oluşturan 5G teknolojisinin de yerli ve milli imkanlarla üretileceğine dikkat çeken Karaismailoğlu, “Türkiye’nin teknolojiyi sadece tüketen değil, asıl olarak tasarlayan, geliştiren, üreten ve dünyaya pazarlayan bir ülke haline gelmesini hedefledik. 5G Teknolojisi hususunda çok önemli çalışmalar yaptık ve büyük mesafeler kat ettik. 5G'ye giden yolda donanım ve yazılım ihtiyaçlarına yerli ve milli imkanlar ile geliştiriyoruz” şeklinde konuştu.