Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat 5A, Türksat 5B ve Türksat 6A'nın da devreye girmesiyle birlikte Türkiye’nin 6 haberleşme uydusuna sahip olacağının altını çizerek, “Uzayda çok daha güçlü olacağız. Türksat 5A haberleşme uydumuzu, bu ayın sonlarına doğru uzaya göndereceğiz. Türksat 5B'nin uydu seviye testlerine başladık. 5B'yi de 2021 yılının ikinci çeyreğinde fırlatacağız" dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak yük, insan ve veri ulaştırmada, Türkiye'nin yüksek hedeflerini destekleyecek, çağın gereklerine uygun bir altyapının tamamlanması için çalıştıklarını belirten Karaismailoğlu, ulaştırma sektörünün bileşenlerinde kendi teknolojisini üreten hatta ihraç eden bir ülke haline gelirken, Türkiye'yi her modda dünya ile bağladıklarını söyledi.
18 yılda, atılımcı, inovatif ve planlı ulaştırma 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası’nın ve altyapı geleneğine sahip olan Türkiye'nin, mühendislik açıdan dünya ölçeğinde çok sayıda projeyi hayata geçirdiğine işaret eden Karaismailoğlu, “2020'li yıllara geldiğimizde bu geleneği güçlendirerek geleceğe taşıyabilmemiz için son teknolojik olanaklardan yararlanan ve katma değerli ulaşım ve haberleşme yatırımlarımıza ivme kazandıracak bir reform sürecini başlattık” dedi.
12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası, Ekim 2021’de
Karaismailoğlu, lojistik-mobilite-dijitalleşme odağında bugünün ve geleceğin ulaşım ve iletişim sistemlerinin konuşulacağı 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası'nın da son derece önemli uluslararası bir organizasyon olduğunu bildiren Karaismailoğlu, şu bilgileri verdi:
"6-7-8 Ekim 2021 tarihlerinde kamu, özel sektör ve akademi destekli hayata geçireceğimiz Şuramızın hazırlık aşaması da bir o kadar önemlidir. Gelecek yılların ulaştırma ve iletişim haritasını tasarlayacağımız, açığa çıkmamış ihtiyaçların belirleneceği, ülkemizin ulaştırma ve altyapı politikalarına yön verecek Ulaştırma ve Haberleşme Şurası hazırlıklarına bugünden itibaren ivme kazandırıyoruz. Hepimizin bildiği üzere, ulaşım ve iletişim sektörleri sosyal-politik-teknik-ekonomik-kültürel ilişkilerin merkezinde, bunları birbirine bağlayan, bu ögelerin her biriyle doğrudan ve karşılıklı bir ilişkiye sahiptir. Bütün bu parametrelerin hem etkileyeni hem de etkilenenidir. İşte bu nedenle son 18 senedir ulaşım ve iletişim alanında gerçekleştirilen yatırımlarla çehresi aydınlanan Türkiye'nin gelecek vizyonunu, teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek ve dünya ile entegrasyonu merkeze koyarak şekillendiriyoruz."
Karaismailoğlu, 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası'nın önemine dikkati çekerek, Şura'nın kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ile yurtdışından sektöre yön veren kuruluşların üst düzey temsilcilerini, kısaca sektörün tüm paydaşlarını bir araya gelmesine ve doğru adımların atılmasına vesile olacağını dile getirdi. Şura’nın, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde 3 gün boyunca süreceğini bildiren Karaismailoğlu, amaçlarının Türkiye'nin ulaştırma ve haberleşme sektörlerinde stratejik hedeflerinin belirlenmesine katkı sağlamak olduğunu söyledi. Karaismailoğlu, amaçlarını arasında Kovid-19 sonrası küresel tedarik zincirlerinin yeni standartlarını belirlemek, ulusal ve uluslararası paydaşlarla iş birliğini güçlendirmek olduğunu da bildirdi.
910 milyar TL yatırım yapıldı
Karaismailoğlu, 2003 yılından bu yana, ulaşım ve iletişim alanında 910,3 milyar TL yatırım yaptıklarını ve bölünmüş yol uzunluğumuzu 6 bin 100 kilometreden 28 bin kilometreye çıkardıklarını anlattı. 28 bin kilometre bölünmüş yol sayesinde yıllık 18,5 milyar TL tasarruf sağladıklarini ifade eden Karaismailoğlu, “3,9 milyon ton daha az CO2 emisyonu gerçekleşti. Trafik güvenliğini artırarak kazalardaki ölüm oranını düşürdük, taşıt işletme giderlerinde tasarruf sağladık, seyahat konforunu artırdık ve süresini kısalttık. Ortalama hızı ise 40 km’den 88 km'ye çıkardık” dedi. Türkiye'ye bin 213 kilometre yüksek hızlı tren hattı inşa ettiklerini anımsatan Karaismailoğlu, "Geçtiğimiz günlerde Çin'e ilk ihracat trenimizi yolcu ettik. Planlı bir şekilde yoluna devam ediyor." dedi.
Yapılan çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunan Bakan Karaismailoğlu, veri ulaştırmada adeta çağ atlatıldığını vurguladı. Türkiye’yi bilgi otobanlarıyla donattıklarını söyleyen Karaismailoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bilişim sektöründe yerli ve milli teknolojilerin gelişmesini sağladık. Fiber hat uzunluğumuz, 404 bin kilometreyi aştı. Genişbantta abone sayısı, 78 milyon 400 bine ulaştı. Makinalar arası iletişim abone sayımız, 5 milyon 900 bin oldu. 83 milyona ulaşan mobil abone sayısının yüzde 90'dan fazlası, son dört yılda 4.5G hizmetini kullanmaya başladı. Türksat 5A, Türksat 5B ve Türksat 6A'nın da devreye girmesiyle birlikte, 6 haberleşme uydumuzla uzayda çok daha güçlü olacağız. Türksat 5A haberleşme uydumuzu, bu ayın sonlarına doğru uzaya göndereceğiz. Türksat 5B'nin uydu seviye testlerine başladık. 5B'yi de 2021 yılının ikinci çeyreğinde fırlatacağız. Türkiye'yi haberleşme uydusunu üreten on ülke arasında yer almasını sağlayacak Türksat 6A'nın, TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde TÜRKSAT mühendislerimizin da katılımı ile üretim ve entegrasyonu sürüyor. 6A'yı da 2022 yılında uzaya göndereceğiz."
Karaismailoğlu, 3 gün sürecek 12.Ulaştırma ve Haberleşme Şurası ile kendilerini hedeflerine ulaştıracak stratejileri, bilimsel yöntemlerle ve paydaşların katkılarıyla ortaya çıkaracaklarının altını çizdi.