11 Mart 2020
Genel
Uydu

Türksat A.Ş., Dünya’nın en önemli uydu iletişimi etkinliklerinden biri olan Satellite 2020 fuarında yerini aldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ve KKTC Washington Temsilcisi Büyükelçi Mustafa Lakadamyalı’nın da katılımıyla ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen Satellite 2020’deki Türk standının açılışında konuşan Sayan, özellikle uydu alanında yapılan çalışmaların, Türkiye’yi 2023 hedeflerinde daha da ileriye götüreceğini söyledi.

Satellite 2020 kapsamında Space X ve Airbus gibi firmalarla görüşmeler yaptıklarına dikkati çeken Sayan, “Türkiye’nin uydu sektöründe ne kadar ilerlediği, özellikle son 10 yılda yaptığı hamlelerle ortaya çıkmış; tüm Dünya da bunu takdir eder durumda.” diye konuştu.

Sayan, yerli üretim yapan firmaların söz konusu fuara katılımının kendilerini gururlandırdığını belirterek, “Uydu alanında sadece pazar olan bir ülkeden, üretim yapan ve ürettiğini de ihraç eden bir ülke olma yolunda tüm firmalarımızla birlikte çalışmalara devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Bakan Yardımcısı Sayan, Büyükelçi Kılıç, Büyükelçi Lakadamyalı, Türksat Genel Müdürü Cenk Şen, Türksat Genel Müdür Yardımcısı Hasan Hüseyin Ertok, TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Dr. Selman Nas, STM İş Geliştirme Müdürü Edip Deniz, Profen Grup Üst Yöneticisi Önder Havuzlu ve İcra Kurulu Üyesi Yusuf Orbay Soydan, Profen İş Geliştirme Grup Başkanı Cem Odaman ile Profen Savunma Genel Müdürü Kamil Yüksel tarafından stant açılışı yapıldı.

Sayan, Kılıç ve Lakadamyalı, daha sonra Türksat, TUSAŞ, STM ile Profen’in stantlarını gezerek, projeler hakkında bilgi aldı.

Katılımcılarla yeni tip koronavirüs Kovid-19 nedeniyle tokalaşmamaya özen gösteren Sayan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gibi elini kalbine götürerek selam verdi.

Türksat 6A’da yeni aşamaya geçiliyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Dr. Selman Nas ise Türkiye’nin ilk yerli ve milli uydusu Türksat 6A’nın mühendislik modeline ilişkin üretim ve entegrasyon faaliyetlerinin büyük oranda tamamlandığını belirterek, “Uydunun uçuş modelinde de entegrasyon faaliyetleri başladı.” dedi.

Fuarda Türkiye’nin ilk yerli ve milli uydusu Türksat 6A’yı katılımcıların beğenisine sunduklarını ifade eden Nas, ülkenin uydu yapma kabiliyeti kazanmasında önemli rolü bulunan projenin Türksat’ın uydu ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla başlatıldığını hatırlattı. Nas, bu kapsamda, TUSAŞ olarak ülkenin önde gelen kurumlarından TÜBİTAK Uzay, Aselsan ve CTECH ile birlikte proje yürütücü kuruluş olarak yer aldıklarını bildirdi.