15 Kasım 2019
Genel

Kamu kurumlarında gerçekleşen stratejik e-Dönüşüm projelerinin önemli çözüm ortaklarından olan  Türksat A.Ş., Sağlık Bakanlığı ile birlikte “e-Triyaj - Neyim Var” projesine imza attı. Eylül ayında ilk çalışmalarına başlanan proje ile hastaların şikayetleri doğrultusunda hastalara soru sorarak poliklinik önerecek olan sistemin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre hastaların %6’sının muayene olmak için yanlış hekimden randevu almasından dolayı hem vatandaş hem de sağlık personeli tarafında oluşan zaman ve kaynak israfının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, sistem üzerinden vatandaşa yöneltilecek maksimum 22 soru ile vatandaşın sağlık şikayetine yönelik 3 branş ve 5 olası tanının sunulacağını belirtti. Günde ortalama 2 milyon muayenenin gerçekleştiğini söyleyen Bakan Koca, Neyim Var ile günde 100 binin üzerinde vatandaşın yanlış kliniğe gitmesinin önüne geçileceğinin altını çizdi. E-Nabız ve MHRS ile entegre, yapay zeka destekli bir karar destek sistemi olan Neyim Var projesiyle Türkiye sağlık alanında kritik bir dijital altyapıya kavuşmuş olacak.