09 Eylül 2017
Bilişim
Genel
Kablo
Uydu

Türksat AŞ tarafından üniversite ve yüksek lisans öğrencilerine yönelik düzenlenen Model Uydu Yarışması'nın ikincisi 7-9 Eylül tarihlerinde Gölbaşı yerleşkesinde gerçekleştirildi. Türkiye'de ilk defa geçen yıl düzenlenen Model Uydu Yarışması’nda bu yıl Akdeniz Üniversitesi’nden yarışmaya katılan ULUKUN takımı birinci oldu.

Yıldız Teknik Üniversitesi’nden IQRASAT takımı bu yıl ikinci olurken, üçüncülüğü Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden ELECTRONİC BEES takımı aldı.

Finalde yarışan diğer takımlar ise şöyle; Başkent ÜniversiteSi’nden PARSYCAN, Erzurum Teknik Üniversitesi’nden VARDA SKYTEAM, Sakarya Üniversitesi’nden HAVUM, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden ANKASAT, Atılım Üniversitesi’nden ATILIM UYDU, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden APİS ARGE, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden MAKSAT-1A, Bülent Ecevit Üniversitesi’nden GRİZU-263.

11 Ocak’ta duyurusu yapılan 2. Türksat Model Uydu Yarışmasında geçen  8 aylık süreçte PDR (Prelimary Design Review), CDR (Critical Design Review), QR (Qualification Review) aşamalarının tamamlanması ile birlikte üç günlük FRR (Flight Readness Review), Flight  ve PFR (Post Flight Review) aşamalarını içeren yarışmada 11 takım başarı ile uçuşlarını gerçekleştirdi.

Yapılan uçuşlarda, konum, basınç, yükseklik, sıcaklık, hız, batarya bilgisi gibi telemetri verileri toplanarak otonom olarak değerlendirildikten sonra  eşzamanlı olarak takımların işlettikleri özgün tasarımlı yer istasyonlarına aktarıldı.

Bu veriler oluşturulan hakem heyeti ve yarışmacı takımlar tarafından analiz edildikten sonra takımlar uçuş raporlarını oluşturup uçuştan bir gün sonra hakem heyetine detaylı sunum yaptı.  Sunumların ardından son puanlama yapılarak tüm takımların final puanları belirlendi. Yarışma sonucu Akdeniz Üniversitesinden ULUKUN takımı şampiyon oldu.

Türksat A.Ş. Genel Müdürü Cenk Şen, Genel Müdür Yardımcısı Hasan Hüseyin ERTOK ve Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay’ın katılımı ile gerçekleştirilen ödül töreninde dereceye giren ilk takım üyelerine 2.000TL, ikinci takım üyelerine 1.500TL, üçüncü takım üyelerine 1.000TL değerinde teknoloji market hediye çeki verildi. Tüm katılımcılara Gölbaşı Belediye Başkanı tarafından  hediye seti takdim edildi.
Ödül töreninde konuşan Türksat A.Ş.  Genel Müdürü Cenk Şen  uydu haberleşmesinin kritik önemine  ve bu alanda çalışacak nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi hedefine işaret ederek yarışmanın bu konuda mühendislik öğrencilerine çok önemli bir vizyon kazandırdığını ifade etti. 
Ödül töreni  Türksat A.Ş. yönetimi ve tüm yarışmacıların hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.