21 Ağustos 2020
Genel

Karadeniz’de doğalgaz müjdesi Türksat uyduları ve uydu sistemleri kullanılarak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından canlı yayında açıklandı.

Fatih sondaj gemisine kurulan Türksat VSAT sistemleri ve Türksat uyduları üzerinden açık denizde arama faaliyetleri yürütülürken hareket hâlinde kesintisiz haberleşme sağlandı.

Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz rezervi müjdesini duyurmak üzere Fatih sondaj gemisinden yapılan canlı yayın, Türksat haberleşme uyduları ve altyapısı kullanılarak gerçekleştirildi.

Canlı yayın bağlantısı iki aşamada sağlandı. Söz konusu yayının Karadeniz açıklarındaki kısmı, yedekli olarak İstanbul’a ulaştırılmak üzere, Fatih gemisinin yanına yanaşarak denize demirleyen ikinci bir gemideki SNG canlı yayın aracı vasıtasıyla gerçekleştirildi. Türksat 3A uydusu üzerinden verilen bu yayında klâsik yayın metodu kullanıldı.

Yayının ikinci aşaması ise, Fatih gemisine kurulan SOTM (Satcom On The Move) anten ve Türksat VSAT sistemleri kullanılarak İstanbul’a ulaştırıldı. Türksat tarafından kurulan SOTM anten, hareket hâlinde uyduyu takip ederek, geminin haberleşme ve internet ihtiyacını sağlıyor.

Ayrıca Fatih sondaj gemisindeki canlı yayının kodlamasında yayın kodlayıcı olarak yerli ve milli ürün olan Piko TV yayın kodlayıcısı kullanıldı.