16 Şubat 2017
Genel

5 G Mükemmeliyet Merkezi açılış töreni, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Teknokent’te düzenlendi. Başbakan Binali Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, yerli üretimin teşviki ve kullanılan teknolojiler bakımından çağı yakalama anlamında büyük mesafe alındığına dikkati çekti. İletişim alanına 30 milyar liralık yatırım yaptıklarını ifade eden Yıldırım, 2002’de 20 bin olan genişbant abone sayısını bugün 60 milyon seviyesine ulaştırdıklarını, 88 bin kilometre olan fiber hattın bugün 280 bin kilometreyi aştığını söyledi.  

Yurtdışı internet çıkış kapasitesinin 20 gigabitten 300 kat artırılarak 6 terabit seviyelerine yükseldiğini dile getiren Yıldırım, fiber abone sayısının 1,8 milyona, mobil abone sayısının ise 28 milyondan 75 milyona yükseldiğini söyledi.

Mobil iletişimi 3 G’nin en az 10 katı hıza taşıyacak 4.5 G uygulamasının 2016 Nisan’nda başladığını anımsatan Yıldırım, 4.5 G hizmetinin abone sayısının 46 milyona ulaştığını kaydetti.

Başbakan Yıldırım, altyapının süratle teknolojiye uygun hâle getirildiğini belirterek, “AR-GE harcamaları milli gelirin yüzde yarımından 1,6 seviyelerine çıkmış durumda. Fakat şu da bir gerçek ki bizim bu oranla, bu seviyeyle yetinmemiz söz konusu değil. Önümüzdeki 10 yıl içinde yüzde 2,5-3 nispetine ulaşmamız lazım.” diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, 2016 yılında yerli patent başvuru sayısının bir önceki yıla kıyasla yüzde 17 artarak 6 bin 445’e yükseldiğini, 2002 yılında sadece 414 olan yerli patent başvurusu sayısının 14 yılda 16 kat arttığını vurgulayarak, “Bu bir başarı ama yeterli değil. Bu 14 bin, 15 bin patent başvurusu büyük bir bilişim firmasının rakamlarını bile tutmuyor.” dedi. Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayladığı Sınai Mülkiyet Kanunu ile patent başvurularında artışların görüleceğini kaydetti.

“Bilişim altyapısı milli güvenlikle doğrudan ilgili”

Artık bir ülkeyi, bilişim altyapısını devre dışı bırakarak, siber saldırılarla işgal etmenin mümkün hâle geldiğini kaydeden Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:

“Hatta darbe girişimlerine ilk olarak teknolojiyi kullanarak başlıyorlar. Hatırlayın bu Arap Baharı denen, Tunus’tan başlayıp bütün bölgeyi saran o hareketlerin öncüsü, bilişim altyapısı kullanılarak başlatılması vuku bulmuştur. 15 Temmuz’da da durum farklı değildi, o gece darbeciler kendi aralarında iletişim kurmak için en ileri teknolojiyi seçerken milleti korkutmak, sindirmek için televizyon kanallarına ve iletişim ağlarına en önce saldırdılar. TRT’yi ele geçirip korsan bildiri okudular; Türksat’ı bombaladılar; bazı basın yayın kuruluşlarına baskın yaptılar. Maalesef bu saldırılarda Türksat’ta iki kahraman arkadaşımız şehit oldu. O karanlık gecede 248 yiğit vatan evladını şehit verdik, 2 bin 194 evladımız gazi oldu, yaralı kaldı, sakat kaldı.”

Şehitlere Allah’tan rahmet, gazilere de şifa dileyen Yıldırım, terörle mücadele eden tüm güvenlik güçlerine, Allah’tan güç ve kuvvet vermesini temenni etti.

“Daima tedbirli olmalıyız”

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın televizyon kanallarına görüntülü bağlanması ve kendilerinin yaptığı çağrılar ile darbecilere karşı demokrasi için önemli bir adım atıldığına dikkat çeken Yıldırım, şöyle konuştu:

“Millet hiç düşünmeden sokağa indi; sokağı darbecilere dar etti. Bu olay bize gösterdi ki daima, silahlı ya da siber, saldırının şekli ne olursa olsun, tedbirli olmalıyız. En yeni ve en ileri teknolojiye mutlaka sahip olmalıyız. Sadece siber saldırılara karşı hazırlıklı olmak yetmez, aynı zamanda siber caydırıcılık gücümüzün de mutlaka yerinde olması lazım. Aksi hâlde hiç de tasvip etmeyeceğimiz olaylarla her an karşılaşabiliriz.”

2015 yılında 4 G ile zaman kaybetmemek için 5 G’ye geçme kararı verdiklerini anımsatan Yıldırım, ara kademe olarak 4.5 G ile işe başladıklarını ve şu anda da 5 G’ye hazırlık çalışmalarını açılışı yapılan Mükemmeliyet Merkezi’nde başlattıklarını söyledi.