12 Kasım 2018
Genel

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Ulusal IPv6 Konferansı’nda sektörde yaşanan gelişmeler masaya yatırıldı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) düzenlenen konferansa Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, IPv6 Forum Başkanı Prof. Dr. Latif Ladid, IPv6 Türkiye Forum Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu katıldı.

Bakan Yardımcısı Sayan, “2023 vizyonumuz çerçevesinde IPv6 teknolojisinin, 5G hedeflerimizle eş zamanlı şekilde devreye gireceğini ilan etmek istiyorum. Bu geçiş sürecini tüm aktörlerle birlikte planlayacağız.” dedi. IPv4 olarak da adlandırılan IP adreslerinin kıt kaynak hâline geldiğini söyleyen Sayan, "Kıt kaynak hâline gelen IPv4'ün yeterli olmadığı hepimizin malumu. Ülkeler bununla ilgili stratejilerini belirlemiş durumda. Türkiye de bu konuda harekete geçen ülkelerden biri. Fakat bu işin sonuçlandırılması noktasında bir güç birliğine ve yönlendirmeye ihtiyaç duyulduğu da bir gerçek.” diye konuştu.

Programda IPv6 hakkında bilgi veren bir konuşma yapan BTK Başkanı Karagözoğlu, “IPv6 bizim için uzun bir hikâye oldu. İnşallah bu hikâye, 5G ile birlikte mutlu sona erer diye ümit ediyorum. 5G ve birçok teknolojiyi hayata geçirmek için IPv6’ya ihtiyacımız var.” dedi.

Türksat İnternet ve İnteraktif Hizmetler Direktörü Burak Başer “Ülkemizde IPv6 Çalışmaları” adlı panelde Kablonet altyapısında yapılan çalışmaları anlattı.