27 Nisan 2025
Genel

Türksat Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, 9. Ulusal YBS Zirvesi'nde yaptığı konuşmada e-Devlet Kapısı altyapısının artık bir ürün hâline geldiğini belirterek, “Bu hizmeti yalnızca dost ve kardeş ülkelere ihraç edeceğiz. Her isteyen değil, güven esasına dayalı ülkelerle paylaşacağız." dedi.

Türksat Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, Ankara Medipol Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi ile Yönetişim Bilişim Sistemleri Enstitüsünün ortaklaşa düzenlediği 9. Ulusal Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS) Zirvesi’nde konuştu.

Teknolojinin son 40 yılda gösterdiği büyük ilerlemeye dikkat çeken Atalay, "40 yıl önce bulunduğumuz yeri tahayyül bile edemezdik; bugün ise 40 yıl sonrasını öngörmek imkânsız hâle geldi." dedi. Endüstri 4.0 ve Yönetim Bilişim Sistemleri'nin dijital dönüşümdeki kritik rolünü vurgulayan Atalay, internetin hayatın her alanına yayıldığını ve teknolojiyi etkin kullanmanın başarının anahtarı olduğunu ifade etti.

Veri, Büyük Servet


Yapay zekânın yeni bir kavram olmadığını ancak etkisinin hiç olmadığı kadar arttığını belirten Atalay, büyük veri alanındaki gelişmelere de değinerek, "Artık büyük veri var ve onu işleyebilecek işlemci gücüne de sahibiz. Küresel veri büyüklüğü her 1,5 yılda bir insanlık tarihi boyunca üretilen bilgiyi ikiye katlıyor. Bugün dünyada 178 zetabyte veri üretilmiş durumda. Bu veriler hem servet hem de doğru yönetilmediğinde büyük bir derttir." ifadelerini kullandı.

"Geldiğimiz Çağ, Yapay Zekâ Çağı"


Verinin bugün altın ve petrolden daha değerli olduğunu vurgulayan Atalay, yapay zekânın insan zekâsının işlem kapasitesine yaklaşmasının 2050 yılı civarında gerçekleşebileceğinin öngörüldüğünü söyledi. Yapay zekâ gelişiminin etik boyutları ve tartışmalı yönleri bulunduğunu hatırlatan Atalay, "Ancak mühendisler yapılabilirliğe bakar." diyerek mühendisliğin rolüne dikkat çekti.

Türk mühendislerinin dünya çapında yeteneklere sahip olduğunun altını çizen Atalay, "Dünyanın en iyi mühendislerine sahibiz. Tek ihtiyacımız disiplin. Daha fazla çalışarak çok daha başarılı olabilirsiniz, olmalısınız." mesajını verdi.

"Türksat 6A'nın 20 Yıl Hizmet Vermesini Bekliyoruz"
 

Türksat 6A ve Yeni Nesil Projeler
Türksat'ın devam eden projelerine de değinen Atalay, Türkiye için bir kilometre taşı niteliği taşıyan Türksat 6A projesine dikkat çekti. Yerli ve millî imkânlarla geliştirilen Türksat 6A uydusunun yakın zamanda hizmete alındığını hatırlatan Atalay, bu proje ile Türkiye'nin kendi haberleşme uydusunu üretebilen sayılı ülkeler arasına girdiğini vurguladı. Türksat 6A'nın 36 bin kilometre yükseklikten yaklaşık 15 yıl hizmet süresinin olduğunu belirten Atalay, uydunun 20 yıla yakın süre hizmet vermesini beklediklerinin altını çizdi.


Konuşmasında uçak içi internet projelerine de yer veren Atalay, Türk Hava Yolları iş birliğiyle uçaklarda kesintisiz ve yüksek hızlı internet hizmeti sunulmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtti. Uydu üzerinden sağlanan uçak içi internet hizmeti ile yolcuların gökyüzünde de dünya ile bağlantılarını sürdürebileceklerini anlatan Atalay, “Bu alanda sunduğumuz çözümler hem teknolojik hem de millî bir kazanımdır. Bu yıl içerisinde AJet uçaklarında hizmete girmesini planlıyoruz daha sonra da tüm Türk Hava Yolları uçaklarına bu hizmeti sağlayacağız" diye konuştu.

"e-Devlet Kapısı Altyapısını İhraç Edeceğiz"


Atalay, Türksat’ın sadece Türkiye için değil, dost ve kardeş ülkeler için de dijital altyapılar ürettiğini belirterek önemli bir vizyonu paylaştı.
e-Devlet Kapısı’nın artık bir ürün hâline geldiğini söyleyen Atalay, “ Bu altyapıyı her parasını veren ülkeye satmayacağız, sadece dost ve kardeş ülkelere ihraç edeceğiz. Bu vizyonun iki önemli sonucu olacak: e-Devlet sistemine akıl katmak ve deneyimimizi ihtiyaç duyan ülkelere taşımak. Şu anda KKTC'de uyguluyoruz. Türkiye ve KKTC'de edindiğimiz deneyimi, ihtiyaç duyan dost ülkelere ihraç edeceğiz. Her isteyen değil, güven esasına dayalı ülkelerle paylaşacağız.” ifadelerini kullandı.